Elsie Johansson hör till de riktigt älskade författarna i Sverige. Ibland räknas hon till proletärförfattarna. Hur som helst är hon översköljd av priser, som Aniarapriset och Sveriges radios romanpris, sedan debuten med diktsamlingen "Brorsan hade en vevgrammofon" 1979. Då var hon redan 48 år och arbetade som posttjänsteman hemma i Uppsala.
Många har läst hennes serie om Nancy och tänkt att de till viss del bygger på Elsies eget liv. I höst kommer hon äntligen ut med berättelsen om sig själv, "Riktiga Elsie", där hon skriver om vägen från den hårda barndomen i Fattigsverige till livet som uppburen författare. "Märtsamt och brutalt, men aldrig kärlekslöst" skriver förlaget Bonniers i förhandsinformationen.
Elise Johansson fyllde 85 i våras och är sparsam med framträdanden och resor. Men när hon hörde vem hon får sällskap av på Stora teatern i Linköping gjorde hon ett undantag och tackade ja.
Vem det är? Jo, professorn och författaren Stefan Einhorn, känd för sina eftertänksamma böcker, som "Konsten att vara snäll", "Vägar till visdom" och "De nya dödssynderna". Han är son till Jerzy och Nina Einhorn och bror till Lena Einhorn. Hans nya bok som kommer i augusti heter "Pappan" och ligger även den nära författaren själv. Den kallas en "skönlitterär lek där fakta blandas med fantasi" och handlar om den svåra relationen mellan en son och hans far. Och vad man bör berätta, och inte berätta, om den som är död.
Som vanligt presenteras fyra nya böcker av sina författare under kvällen. Två av dem är alltså Elsie Johansson och Stefan Einhorn, medan en plats fortfarande är öppen. Men den fjärde är klar. Den fylls av deckarduon Roslund & Hellström vars nya spänningsroman "Tre minuter" är en efterlängtad uppföljning på "Tre sekunder" från 2009. De är ett lite udda par i den svenska krimlitteraturen. Anders Roslund är journalist och var i många år arbetsledare på SVT, där han bland annat startade Kulturnyheterna. Börge Hellström var i sitt tidigare liv kriminell och är en av initiativtagarna till Kris, Kriminellas rätt i samhället. Numera är han debattör och bloggare i kriminalvårdsfrågor.
Det blir också, som alltid, boklunch och bokeftermiddag på Linköpings stadsbibliotek och bokfrukost på Bokmedia dagen därpå. De bokningarna återkommer vi med när de är klara. Och årets datum är alltså måndag 14 november (med bokfrukost 15/11).
Bokens dag-kommittén består av Corren, Linköpings stadsbibliotek, Bokmedia, kommunens kultur- och fritidsnämnd och Östgötateatern.