LasseMajas kulturhus invigdes i Teaterns hus i maj 2020, men har nu flyttat till egna lokaler intill Teaterns hus. Det ska inte förväxlas med det kommande besöksmålet LasseMajas deckarhus, som ännu inte uppförts.
Sedan tidigare har det i Teaterns hus arrangerats teaterkurser med LasseMaja-tema för barn under sommarlovet. Kurserna är mycket populära och blev även detta år snabbt fullbokade med deltagare från olika delar av landet.
Detta år utökas dessutom sommarens kursutbud med en skrivarskola för barn. Under kursen får barnen lära sig författarskapets grunder med hjälp av material som LasseMaja-författaren Martin Widmark tagit fram.
– Det kan bli jättespännande faktiskt. Det behöver fokuseras mer på att uttrycka sig genom skrift. Jag tror att fler kommer att förstå hur viktigt det är att vi har unga bra författare som kan hitta nya tilltal och nya medier att skriva i, säger Håkan Bäck, som är huvudansvarig för kurserna på Teaterns hus.
Sommarens skrivarkurs kommer att fokusera på berättande och hur man som skribent lägger upp sin text.
– Utgångspunkten kommer att vara att skriva deckare, där man kan lägga upp berättelsen som i LasseMaja-böckerna, men det är upp till var och en. I slutet av kursen får deltagarna med sig sitt alster som en bok.
Kursen riktar sig till barn i åldern 9–12 år. Eftersom teaterkurserna varit så populära blev skrivarkursen ett sätt att utöka kulturverksamheten i LasseMajas kulturhus, samtidigt som man ökar ungas motivation att skriva.
Under skrivarkursen kommer eventuellt även författaren Martin Widmark själv förbi och ger de aspirerande författarna tips.
– Om jag har möjlighet ska jag försöka komma förbi och ge mina bästa tips, säger Martin Widmark.
I LasseMajas kulturhus finns fler nya planer. Till hösten planeras en föreställning, som även den är en del i Widmarks pågående arbete för barns läsförståelse och skrivglädje. Då kommer en ensemble med erfarna skådespelare att framföra en föreställning genom projektet "En läsande klass". Föreställningen kommer att rikta sig till lågstadieelever och baseras på lässtrategiernas karaktärer, som detektiven, cowboyen och konstnären. Det är etablerade pedagogiska karaktärer som redan används inom grundskolan och som nu kommer till liv.
– Genom föreställningen kan man få möta dem och få ett känslomässigt och visuellt intryck av karaktärerna, säger Håkan Bäck.