Talang debuterar i hemstaden: "Opera är den ultimata konstformen"

Efter många års utbildning gör mezzosopranen Ebba Lejonclou äntligen sitt professionella debutframträdande i hemstaden Linköping. –Det känns stort, säger hon till Corren.

Ebba Lejonclou repeterar med Norrköpings symfoniorkester inför Önskekonserten på Konsert & Kongress

Ebba Lejonclou repeterar med Norrköpings symfoniorkester inför Önskekonserten på Konsert & Kongress

Foto: Carolin Kvick/Scenkonst Öst

Linköping2024-04-18 18:00

Norrköpings symfoniorkesters (SON) återkommande önskekonsert är ett samarbete mellan orkestern, Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. Inför konserten har läsarna fått önska både favoritstycken samt vilka solister som ska framföra dem.   

En av solisterna vid årets konsert är 27-åriga mezzosopranen Ebba Lejonclou som växt upp i Linköping och bland annat gått i Folkungaskolans musikklasser. Därefter har blivit ett antal års sångstudier. Häng med här:
Efter musikgymnasiet i Norrköping gick hon vidare med två års studier i klassisk sång vid Vadstena folkhögskola ("en fantastisk, väldigt grundläggande utbildning som jag bär med mig mycket ifrån"). Därefter gick flyttlasset till Leipzig i Tyskland för fyra års studier vid Hochschule für Musik, som mynnade ut i en kandidatexamen i klassisk sång. Nu går hon tredje och sista året på Operahögskolan i Stockholm. 
Corren fick en pratstund med mezzosopranen under en repetitionspaus. 

Innan vi pratar om konserten måste jag säga - vilken otroligt gedigen utbildning du har! 

– Haha, ja det har tagit en stund. Jag är snart färdig med mitt nionde år av sångstudier och man brukar säga att det tar tio år att bli operasångare så... snart färdig. 

Hur får man det här stora intresset och drivet för opera?

– Först och främst så hade jag en fot i den här världen redan från början då mina föräldrar och min bror är klassiska musiker. Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka mig med min röst ända sedan jag var liten och mina föräldrar kan intyga att jag mer eller mindre sjöng hela tiden redan då. Sen har jag också alltid dansat och älskat att spela teater. Det är ju flera konstnärliga uttryck som får plats inom operakonsten och det är ju det som gör den så ultimat som konstform. Man får ägna sig åt den stora musiken, uttrycka sig med rösten och sen kroppsarbete, kan man väl kalla det, dans och skådespel. Jag kunde inte låta bli att bli lockad av den här världen, opera är det bästa jag vet!

undefined
Ebba Lejonclou repeterar med Norrköpings symfoniorkester inför Önskekonserten på Konsert & Kongress

Vad är det för musik vi kommer att få höra på fredag? 

– Det är blandat! Filmmusik, orkestrala stycken, några operaarior och musikalsånger. Sen har vi en musikalduett, den andra solisten är ju musikalartist  

Vad ska publiken komma med för förväntningar?

– Man kan förvänta sig att det blir ganska festligt! Det är festliga låtar, jag blir verkligen glad av den här musiken. Sen är det ju också bitvis väldigt vackra och mer böljande fraser.

Hur van är du av att uppträda i Linköping? 

– Jag har ju uppträtt i Linköping när jag var barn och gick på kulturskolan men man kan faktiskt säga att det här är mitt första professionella framträdande i Linköping. Det känns extra stort och kul. Jag har bara suttit i publiken hittills så att stå på scenen blir speciellt.  

Till hösten kommer Ebba Lejonclou spela rollen "Sigrid" i Peter Nordahls nyskrivna opera Herr Arnes Penningar, baserad på Selma Lagerlöfs klassiska roman, vid Folkoperan i Stockholm.
Önskekonserten med Norrköpings symfoniorkester spelas klockan 19:00 på fredag på Konsert & Kongress och klockan 15:00 på lördagen i De Geerhallen i Norrköping.                                                                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!