Efter Arn kommer Ylva!

Om starka kvinnor i Ljunga kauping, plus Folkungaätten, handlar den historiska romanen ”Falkens döttrar” av Elvira Birgitta Holm.

"Falkens döttrar" är den åttonde deln i stafettromanen "Släkten".

"Falkens döttrar" är den åttonde deln i stafettromanen "Släkten".

Foto:

Linköping2017-08-17 16:00

Listan med romaner som utspelar sig i Linköping och Östergötland har fått en ny rad: ”Falkens döttrar” är den åttonde delen i serien ”Släkten” (Historiska Media) som handlar om kvinnor, maktstrider och kärlek i bland annat Ljunga kauping på medeltiden

Författare är Elvira Birgitta Holm som visserligen bor i Dalarna men har starka band även med dagens Linköping.

– Jag känner till Linköping bra eftersom jag har en bror här, Lars Åke (Holm), och hans fru Eva (Lindgren) har arbetat som stadsguide här i många år.

Författaren har också gjort research på plats, studerat såväl kartor som ”verkligheten”.

– Jag är väldigt noggrann och läser många fackböcker men framförallt har jag haft kontakt med många experter som blir glada och gärna hjälper till när någon vill veta mer om det som de faktiskt är experter på.

Hon nämner speciellt Göran Tagesson på museet och hans medarbetare.

Även Åtvidabergstrakten spelar en viktig roll i den romanen om två fiktiva personer i Bjälboätten (eller Folkungaätten som man sa förr).

– Jag plockade även in Ulvätten i berättelsen och de bodde verkligen i Långanäs och sedan har jag förlagt en stor del även till Hålebo.

”Släkten” är ett försök att skriva Sveriges medeltida historia berättat ur kvinnoöden. På samma sätt som böckerna om Arn fokuserade på männens historia och våld. Elvira Birgitta Holm använder sig av autentiska händelser och personer och lägger sedan till sina egna huvudpersoner, som Ylva och Ingrid.

– Det är ungefär samma metod som Guilllou använde sig av när han skrev om Arn.

Elvira Birgitta Holms del har precis kommit som pocket.

– Det är den åttonde men inte sista delen och man kan faktiskt börja med att läsa den. De enskilda titlarna är ganska fristående även om Katarina Mazettis första del förstås är väldigt, väldig bra.

Elvira Birgitta Holm blev Augustnominerad i ungdomsboksklassen år 2009 för den historiska romanen ”Månskensvargen” som utspelar sig vid mitten av 1300-talet, då pesten härjade i hela Europa, inklusive Ljunga kauping. I den tredje boken, ”Örnflöjten” återvänder författaren till dåtidens Linköping.

– Linköping drabbades hårt. Det var en bonnhåla, med trähus och gårdar och en halvfärdig kyrka som man inte kunde bygga vidare på för att pesten tagit både arbetare och pengar. Bygget stod stilla väldigt länge.

Tur då att romanbyggandet går betydligt snabbare. ”Örnflöjten” kommer ut nästa år.

Linköping. Elvira Birgitta Holm har skrivit en roman som delvis utspelar sig i det medeltida Ljunga kauping.
Linköping. Elvira Birgitta Holm har skrivit en roman som delvis utspelar sig i det medeltida Ljunga kauping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!