"Dvorak berör mig en enormt"

Efter allhelgonahelgens ljuvliga tolkning av Brahms Requiem i domkyrkan väntar nu ännu ett mäktigt körverk på Linköpingspubliken.

Joachim Gustafsson.

Joachim Gustafsson.

Foto: KikeBarona

Linköping2015-11-06 15:00

I morgon, lördag, framför Linköpings Symfoniorkester, under ledning av chefdirigenten Joachim Gustafsson, Antonin Dvoraks ”Stabat Mater".

Kan du beskriva musiken, Joachim?

– Det är ett av Dvoraks mest inspirerade verk, det flödar av melodier och är mitt i allt allvar ändå lätt att ta till sig. Det är ett av hans mest omfattande verk, både beträffande musikens rikedom och djup.

Dina Dvorak-tolkningar har fått fina mottaganden i Ungern och Österrike. Vad är det publiken fäster sig vid?

– Dvorak är en av de tonsättare jag fördjupat mig mest i, det finns en direkthet i hans sätt att skriva som berör mig enormt. När jag repeterar in ett verk av den här storleken brukar jag prata om det sinnestillstånd som de utövande helst bör försätta sig i, nämligen vad man populärt brukar kalla "the zone"; när man inte tänker på verkets längd utan vilar i nuet.

LISO får sällskap i kyrkan av två körer och fyra solister. Bland dem Ann-Christine Larsson, sopran och Kristina Hammarström,mezzosopran.

Vad: Antonin Dvoraks "Stabat Mater" Vilka: LISO under ledning av Joachim Gustafsson. Var: S:t Lars kyrka. När: Lördag 7/11 kl 15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!