Dubbla utställningar startar upp konstsäsongen

Konstsäsongen startar nu upp i Linköping. Med utställningar på både Saab Art Gallery och Krogen Amerika trotsar konstnärerna uthålligt tidens orosmoln. Det ger oss hopp.

Pelle Perlefelt ställer ut på Saab, här bredvid oljemålningen Höstspegling.

Pelle Perlefelt ställer ut på Saab, här bredvid oljemålningen Höstspegling.

Foto: Christer Fällman

Linköping2024-01-18 10:29
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pelle Perlefelt visar 20 nya konstverk i Saab Art Gallery. Målningar, akvareller och kolteckningar. De flesta motiv är hämtade från en specifik naturmiljö mellan Uppsala och Tierp. Kanske påminner den honom om hans barndoms somrar utanför Vimmerby.

Han har återvänt både till sin födelsestad Linköping och tidiga minnen. Naturen som plats för drömmar, speglingar och fantasier. Oavsett om han målar stadsmotiv från New York eller Los Angeles som tidigare eller landskap i Sverige, så finns alltid en stillsam värme i hans konst. Ett slags lågintensiv poesi som inte förhäver sig men lever och pulserar under ytan. 

undefined
Pelle Perlefelt ställer ut på Saab, här bredvid oljemålningen Höstspegling.

Den nya utställningen visar på en nyorientering från stad till land. Han målar och tecknar med varsam hand. En del av de mindre akvarellerna är närmast impressionistiska i sin upplösning av färger och ljus. Invigningstalaren, konstnären Olle Schmidt, sa lite lättsamt att Perlefelt är Linköpings Monet.

undefined
Intressant invigningssamtal mellan konstnärerna Perlefelt och Olle Schmidt.

Vägen hit har varit lång. Han föddes i staden på slätten 1966. Via grundutbildningar på Kursverksamheten och Lunnevad landade han uppe i Finland på den legendariska konstskolan i Kokkola och sedan på Konsthögskolan i Stockholm. Sen vidare studier och arbeten i USA. En artist med ett CV och en utbildning lika lång som en överläkares. Tänk om konstnärerna hamnade i samma löneklass.  

När Pelle inte flitigt målar i sin ateljé i Stockholm, så arbetar han på Nationalmuseum. Extraknäck i alla former är ytterst vanligt i branschen. C´est la vie.  

Från föreställande måleri på Saab kan vi samma dag se årets första utställning på Krogen Amerika. Galleriet ligger mitt emot Hemslöjden uppe på Storgatan. Här har Tina Liljegren intagit väggarna med ett helt annat språk, ett abstrakt, eller rättare sagt ett konkret konstspråk. Grafiska bilder som är uppbyggda av till synes enkla och renodlade former. 

undefined
Konstnär och publik i samtal på Krogen.

Stilmässigt påminner hennes arbeten om traditionen från Olle Baertling, Peter Freudenthal och Ann Edholm. Form, linje, yta och mellanrum i sina renaste former. De föreställer inte något annat än sig självt och inte refererar till något annat utanför, i verkligheten. Till skillnad från abstrakt konst som ofta har en viss verklighet som utgångspunkt. 

undefined
Linköpingskonstnären Tina Liljegren visar ny konkret grafik på Krogen Amerika. (Här framför tre av hennes verk i rött och svart.)

I hennes konst finns både något meditativt rogivande och samtidigt spänningar mellan ytor och rum. 

Både föreställande naturpoesi och konkret konst skapas och kan ses samtidigt i Linköping.