"Det ska vara tydligt att vi har uppsikt"

Förra sommaren gjordes en lång rad anmälningar om sexuella ofredanden i samband med konserter på Putte i parken. På torsdag har festivalen premiär i Linköping. ”Vi jobbar hårt för att alla ska känna sig trygga”, säger Anders Thorén på Visit Linköping.

Anders Thorén, eventproduktionschef på Visit Linköping.

Anders Thorén, eventproduktionschef på Visit Linköping.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2017-06-12 16:53

Putte i parken startade i Karlskoga 2008, och har med tiden utvecklats till ett turnerande koncept med många artister gratis inträde. I år besöker man fem städer och först ut är Linköping och Stångebrofältet. Tre kvällar i anslutning till skolavslutningarna ska det bli, med start på torsdag. Lokal samarbetspartner för festivalen är Visit Linköping.

Förra sommaren handlade överlag mycket om sexuella ofredanden och övergrepp på olika musikfestivaler, och Putte i parken var ett arrangemang som drabbades.

– Det blev 47 anmälningar om sexuella ofredanden förra året, och det har ledningen för Putte i parken tagit på stort allvar. Vi har haft otroligt många möten kring detta med både dem, Livemusik Sverige, polisen och RFSU. Det här är ju ett samhällsproblem som handlar om värderingar. Alla vi inom musikindustrin påverkas, säger Anders Thorén, eventproduktionschef på Visit Linköping.

Han berättar att över 20 representanter från RFSU, och ett stort antal publikvärdar och ordningsvakter i västar finns på plats under festivalen.

– En del av "västarna" kommer att vara placerade ganska högt, på podier och liknande, för att få bra överblick. Det ska vara tydligt att vi har uppsikt. Om det skulle vara så illa att man blir utsatt för något så ska det finnas människor man snabbt kan få tag på. Vid Linköpings stadsfest förra året hade vi fyra händelser och fyra gripanden. Vi har en bra statistik på så sätt, säger Anders Thorén.

Blir det kameraövervakning?

– Vi får inte ha en fast kamera, det tillåter inte lagstiftningen, rörlig går däremot bra. Vi har pratat om att vi kanske ska filma publiken vid vissa konserter, där man tror att det kan finnas större risk för problem. Men det är inte hundra säkert att det verkligen blir så.

Det inhägnade konsertområdet vid Stångebro rymmer 10 000–12 000 personer, men eftersom det även blir tivoli och aktiviteter runtomkring så breder nöjesområdet ut sig på en stor yta.

– Kring själva festivalen så vill vi försöka få bort alla mörka ytor och buskage och se till att det är väl upplyst, till exempel kring toaletterna, säger Anders Thorén.

På torsdag, när grundskolorna slutar för sommaren, finns också personal från Linköpings fritidsgårdar kring Putte i parken

– Det kommer att finnas personal hela vägen längs Gumpekullabron till Resecentrum för att alla ska känna sig trygga när de ska ta bussen hem.

Det är stor bredd på artisterna som uppträder under Putte i parken, från knasigheter med Sean Banan till hård rock med Hardcore Superstar och mogna melodier med Sten & Stanley.

– Eftersom det är gratis så kommer folk och går hela tiden. Vi vill ju att så många som möjligt ska känna att de hittar något kul på festivalen. Vi vill ha ett brett utbud, säger Anders Thorén.

Livemusik Sverige är en rikstäckande organisation för konsertarrangörer.

Putte i Parken

Gratisfestival på Stångebrofältet i Linköping, 15–17 juni.

Artister

Torsdag: FO&O, Rein, Frej Larsson.

Fredag: Avantgardet, Sylvester Schlegel, Peg Parnevik, The Sounds, INVSN, E-type.

Lördag: Sean Banan, Maia Hirasawa, Sten & Stanley, Mariette, Hardcore Superstar, Ballbreaker, John De Sohn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!