De vill sätta färg på Skäggetorp

Varje onsdag träffas mammor och barn i Skäggetorp centrum för att sy, fika och snacka svenska.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2018-04-26 16:00

Runt ett bord med en blommig duk och en stor hög med garn i regnbågens alla färger sitter Pascal, Hanna och Homaira. Det är onsdagkväll och dags för veckans träff med konstprojektet "Världens mammor". Förutom de tre kvinnorna vid bordet är rummet på femte våningen i Skäggetorp centrum fullt av barn som klipper blommor i färgglada papper eller tar en kaka från fikabordet. Då och då ansluter fler personer som slår sig ner vid ett bord.

– Jag vill träna på att prata svenska och tycker om att sy. Jag syr hemma också men inte så ofta, säger Hanna som kommer från Jemen och har bott i Sverige i lite mer än två år.

Pascal som sitter mitt emot är från Nederländerna men har bott betydligt längre i Sverige.

– Det är enklare att prata och öva med varandra om man gör något samtidigt, vad det är spelar inte så stor roll. Det här är ju egentligen en vanlig svensk syjunta, men om man anonserar det som det – vilka kommer då?

Projektet startade för ett och ett halvt år sedan i Motala av Sira Jokinen Lisse. I Skäggetorp har verksamheten funnits sedan januari och en kärngrupp på 8–9 kvinnor och 10–15 barn är med varje vecka.

– Vi vill att gruppen bara ska bestå av kvinnor. De får ursäkta men män tar ofta stor plats. När det bara är vi kvinnor är det lättare att kunna prata om det vi vill och behöver prata om, säger Sira Jokinen Lisse.

I kärngruppen finns kvinnor från Jemen, Syrien, Nederländerna, Nepal, Afghanistan och Somalia. Ett mål med projekt är också att denna mångkulturella mix ska synas även i området.

– Vi tittade på närområdet och tänkte att det inte syns att det här är en plats där så många kulturer möts, det är ganska vitt och grått, säger Sira Jokinen Lisse.

Idén är att sprida sina kreationer i området och sätta färg och mönster på tråkiga betongytor. Redan nästa vecka ska en betongpelare vid centrumets ingång kläs i ett stickat tygmönster.

– Jag tror att bostadsmiljön gör skillnad för människor. Och ännu bättre om det inte kommer någon utifrån som det ofta gör, utan att det är de som bor i området som får vara med och forma, säger Sira Jokinen Lisse och visar upp skisser. På en bild gjord i Photoshop syns rulltrappan som leder upp till köpcentrumet där väggarna har fyllts av ett mönster i vitt och svart.

– Det ser mycket roligare ut, eller hur? Vi har många platser som behöver färg. Sen får vi se om alla kan får det, men idéer finns.

Hanna Omar har bott i Sverige i lite mer än två år och kombinerar stickandet med öva på svenska.
Hanna Omar har bott i Sverige i lite mer än två år och kombinerar stickandet med öva på svenska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!