I två debattartiklar publicerade de senaste veckorna efterlyser flera centerpartister en tydligare kulturpolitik i Linköping. För att uppnå detta uttrycks bland annat önskemål om ett nytt kulturcentrum.
Bland annat föreslås att kommunen lägger ner den konferensverksamhet som i dag drivs i Konsert & kongress genom bolaget Visit Linköping och istället upplåter mark för privata aktörer att bygga och driva en ny, toppmodern kongress- och konferensanläggning.
Det skulle i sin tur öppna för att koncentrera olika kulturverksamheter till Konsert & kongress nuvarande lokaler. Enligt förslaget skulle bland annat Östergötlands museum kunna expandera sin verksamhet, liksom Kulturskolan och Passagen. En uppgradering av Crusellhallen vore också möjlig.
Artikelförfattarna tror att ett mer sammanhållet kulturstråk skulle ge Linköping en tydligare kulturell identitet.
Gustaf Appelberg (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande, har tagit del av förslagen. Han gillar dem och tycker det är bra att diskussionen om vad staden bör utrustas med har väckts.
– Linköping saknar en mellanstor kulturscen, framför allt för musiken men också för andra evenemang. En scen som kan ta ungefär 500 personer som är större än Sagateatern men inte lika stor som Crusellhallen, säger Gustaf Appelberg.
Att samla olika kulturverksamheter på en och samma plats ser han också stor vinning i. Linköpings konstnärer, skådespelare, ståuppare, musiker och andra kulturarbetare skulle må bra av ett sådant gemensamt forum, tror Gustaf Appelberg.
– Var träffas de här människorna i dag? Det gör de inte. Ett sådant ställe skulle öppna för nya, spännande kombinationer och idéer i det man håller på med. Det är jag övertygad om.
– Bäst illustreras det nog av en Nobelpristagare i medicin från Cambridge som fick frågan om den viktigaste platsen på universitetet och svarade: "Kaféet, där alla träffas. Där kan jag prata med en fysiker, få idéer och så kan nya samarbeten uppstå."
Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Niklas Nåbo (S) saknar också fler scener i kommunen och betonar samtidigt den generella lokalbrist som råder för bland annat körer, orkestrar, teater och dans.
– Titta på Kulturskolan som har ungefär 400 elever i kö bara till dansen, i huvudsak tjejer. Vi har jättebrist på danslokaler. Det skulle behövas nya redan i dag.
Han önskar att man i kultur- och fritidsnämndens anläggningsstrategi ska titta på möjligheten att i samband med skolbyggen även uppföra lokaler, exempelvis aulor, som kan vara av vikt även för olika kulturaktörer – på liknande sätt som görs med idrottshallar. Samtidigt är tanken på Konsert & kongress-lokalerna som ett framtida kulturhus lockande, tycker Niklas Nåbo.
– Kulturskolan skulle kunna expandera där och jag tänker mig att det också finns utrymme för en teaterlokal och en bättre konsertscen med plats för lite mindre arrangemang.
Som kongress- och konferensanläggning tycker han att Konsert & kongress inte längre har den kapacitet som krävs och inser behovet av ett nytt konferenscenter. Däremot har han svårt att se en sådan anläggning drivas av privata entreprenörer.
– Då har vi inte rådighet över hur lokalerna används och det blir svårare att ge kulturlivet utrymme. Kommunalt ägda lokaler kan vi subventionera för föreningar, men inte hyror hos privata fastighetsägare.