"Vi vill att alla ska känna sig inkluderade"

Författaren Anna Samuelsson och illustratören Maja Meurlings nya barnbok "Aya hälsar på" vill normalisera regnsbågsfamiljer. Och för att finansiera boken tar de hjälp av en insamling på nätet och familjeprofilen Fredrik Stillerud.

Anna och Maja hann träffas ungefär en gång innan Anna frågade Maja om hon ville göra en barnbok ihop.

Anna och Maja hann träffas ungefär en gång innan Anna frågade Maja om hon ville göra en barnbok ihop.

Foto: Pella-Maria Petersson

Linköping2023-11-19 13:00

Anna Samuelsson identifierar sig som queer, och har sin bakgrund i projektledning, innehållsproduktion och mänskliga rättigheter. Hon brinner för feminism, sexualpolitik och HBTQIA+ frågor. 

Maja Meurling identifierar sig också som queer. Då hon själv har barn, har hon upplevt i förstahand den bristande representationen av HBTQIA+-föräldrar i barnböcker. Vidare har hon bakgrund i formgivning, grafisk design och illustration. 

undefined
Anna och Maja hann träffas ungefär en gång innan Anna frågade Maja om hon ville göra en barnbok ihop.

Duon har arbetat ihop i ungefär fyra år. Tillsammans har de producerat flera böcker i deras serie "Liv Livmoder". Nu startar de ett nytt bokprojekt som handlar om en annan av deras hjärtefrågor; nämligen regnbågsfamiljer. 

– Vi vill att alla ska känna sig inkluderade, säger Maja Meurling. 

För att boken ska bli möjlig har de startat en kickstarter-kampanj (en insamling på nätet). Och en som har anslutit sig till projektet är familjeprofilen Fredrik Stillerud. Han identifierar sig som queer transman, är högstadielärare i SO och arbetar även som doula – där han inriktar sig på HBTQ-personer. Han är engagerad i frågor som har med sexualitet och relationer att göra. 

undefined
Fredrik Stillerud berättar att innan folk får reda på att han är en transman, bemöts han med fördomar i doulandet. "Jag är inte doula för att jag är man, utan för att jag är trans och har varit kvinna."

Varför valde du att göra ett samarbete med Anna och Maja?

– Vi har gemensamma åsikter i många frågor, till exempel att alla som har en livmoder inte är kvinnor. Vi alla tre anser att det saknas representation i barnböcker. Visserligen finns det böcker med barn som bryter normer, men vi har inte hittat några svenska barnböcker där föräldrarna bryter normer, säger Fredrik. 

Maja berättar att hon började följa Fredrik på Instagram när hon var gravid. 

– Han är ju så kunnig om familjebildning för queera personer. Jag tror faktiskt att han hade lagt ut ett önskemål på sin Instagram då om barnböcker som representerar normbrytande familjer, säger hon. 

undefined
Anna och Maja delar med sig att de har fått stå ut med fördomar. "De senaste tio åren har det varit mycket ilska för mig"

Varför är det viktigt att den här boken blir till?

 – Detta är ett sätt att ytterligare stödja HBTQIA+ rättigheter. Det finns väldigt lite barnböcker om regnbågsfamiljer där föräldrarna är trans. I vår generation finns det ju många föräldrar som är trans, men de kan inte identifiera sig i barnlitteraturen och det är väldigt viktigt att kunna göra, då barnböcker formar väldigt mycket, säger Anna Samuelsson. 

– Det är en kampanj värd att stödja för man är med och skapar mer variation, som tillåter fler familjer att synas. Det är också svårt för oberoende författare att komma ut i en väldigt mättad barnboksmarknad, säger Fredrik. 

undefined
Anna och Maja möts ofta upp på kontorshotellet GoTO10 i Mjärdevi för att arbeta tillsammans.

Någonting ni är besvikna på angående köns-och familjenormer idag?

– Ja ... Vart ska vi börja, skrattar Anna. 

– Det finns färska minnen från att jag var gravid och möttes på BB av ett språk som är extremt anpassat för heteronormen. Det är ju väldigt sällan någon menar något illa eller vill exkludera en, men det blir ju frustrerande när man förklarar hur man vill bli bemött och ändå funkar det inte. Man måste alltid vara beredd på att bli ifrågasatt, säger Maja. 

– Jag är besviken på att det är 2023, och folk förväntar sig fortfarande att man ska bete sig på ett visst sätt bara på grund av vilket könsorgan man råkar ha, säger Fredrik. 

undefined
"Det känns som att vi har gått tillbaka till att definiera varandra genom våra biologiska skillnader."

Samtidigt uttrycker trion att de ändå glada över de starka, positiva krafter som finns inom och runtom HBTQIA+ communityn. 

– Det finns jättemånga som har varit positiva gentemot vår kickstarter kampanj! säger Maja.

Anna inflikar:

– Motståndet är ju också en motivationsfaktor. 

– Jag är nöjd med att det finns en stor öppenhet. På högstadiet träffar jag ju tolv till femtonåringar, och det finns en stor öppenhet hos dem angående hur man får uttrycka sig, identifiera sig och klä sig, säger Fredrik

undefined
"Det som ligger bakom all ilska och hat mot människor som byter normer är ju rädsla."

Men det är också på högstadieskolor som Fredrik upplever minst öppenhet.

– Speciellt bland unga män och killar, 13-25 år. Många har blivit influerade av Andrew Tate. Jag får ta den kampen dagligen, diskussioner om ifall Andrew Tate är dålig eller inte. Så på så sätt finns det mycket motstånd från den gruppen. Det kommer mycket homofobi, sexism och rasism därifrån, säger han. 

Hur har arbetet sett ut kring den här boken?

– Jag skriver manus, många kanske tror att det är enkelt att skriva i så kort format som barnböcker har, men det är det inte. Sedan skickar vi ut manuset till testläsare, föräldrar och barn, för att se hur de reagerar, se vad är kul, vad är svårt att förstå eller konstigt, säger Anna. 

– Vi gjorde även en enkät i våras för att undersöka behovet av den här boken, säger Maja. 

undefined
"Barn suger åt sig av samället som svampar, de gör inte som du säger, utan som du gör"

Påverkas barn negativt av att inte ha två heterosexuella föräldrar? 

– Barnet påverkas inte nödvändigtvis negativt. Många säger att barn behöver manliga och kvinnliga förebilder, men barn träffar ju män och kvinnor på så många andra ställen också. Sedan kan det ju vara så att barn i normbrytande familjer är planerade på ett helt annat sätt, och önskade på ett helt annat sätt Det är ju aldrig en olyckshändelse liksom. Sen betyder det ju inte att det inte finns problem i exempelvis samkönade föräldraskap, men barnen kan ju få en annan tolerans för normbrytande beteenden och bli mer öppen för folks olikheter, säger Fredrik. 

– Visst kan ett barn påverkas negativt, med det beror ju på föräldrarna som personer, samma sak hos ett heterosexuellt par. Jag tycker att man ska se till sig själv, alla har vi ju fördomar - det kan vara svårt att komma ifrån, men det handlar bara om att försöka vara öppen för att lära sig. 

– Jag tänker att det handlar om att bara vara närvarande och kärleksfulla föräldrar, så blir man en bra förebild, skit samma kön, säger Anna. 

undefined
Trion vill bredda utbudet på barnböcker och hoppas på att göra väg för att flerk liknande barnböcker ska komma.

Vad för förändring hoppas ni på att den här boken ska göra? 

– Vi hoppas på att den ska ge trygghet åt personer som lever i regnbågsfamiljer där föräldrarna är trans, och skapa en självklarhet att det finns familjer som ser ut så, säger Anna. 

– Vi vill normalisera dessa familjer, vi syftar inte på att utbilda folk om hur en normbrytande familj ser ut, utan vi vill bara skapa variation. Denna barnbok ska vara som vilken som helst i bokhyllan, säger Maja. 

– Jag hoppas på att fler personer ska känna igen sig. Är det ett barn på ett bibliotek någonstans i Sverige som ser den här boken och säger "Så är det hemma hos mig också!", eller "Min mamma har också ett överstruket namn i boken om när hon var barn", då har vi i alla fall gjort något för det barnet, avslutar Fredrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!