När vi hälsar på är eleverna i full färd med att fixa tipspromenaden som alla Barnens bokens dag-besökare ska gå. Skolbibliotekarien Maria Jonasson är med men i övrigt har de Bäckskolans bibliotek för sig själva.
– Vi ska ha bilder på olika författare som de som tävlar ska försöka känna igen, förklarar de.
Barnens bokens dag anordnas på stadsbiblioteket för åttonde gången. I år hålls den torsdag 11 maj och då fylls bibblan av unga besökare och inbjudna skolklasser. Det är mycket som ska fixas inför evenemanget och där spelar eleverna i planeringskommittén en viktig roll. Det är första gången som Bäckskolan fått uppdraget och det är även Barnens bokens dag-premiär för skolbibliotekarien Maria Jonasson.
– Jag har arbetat i Skärblacka tidigare och kom hit i december, men jag tvekade inte när vi fick frågan. Det är en rolig idé och ett bra sätt att uppmärksamma böcker och författare. Och viktigt att barnen får vara med och påverka, förklarar hon.
Den här gången kom barnen in ovanligt sent i planeringen och fick därför finna sig i att den gästande författaren redan var bokad. Men Katarina Genar från Linköping, som skrivit flera hyllade barn- och ungdomsböcker, var ett klockrent val enligt planeringsgruppen.
– Det ska bli spännande att träffa henne. Jag vill ha hennes autograf, säger Meryam Osman.
Alla i gruppen har läst flera av hennes böcker.
Och väldigt mycket annat visar det sig. Det är en beläst kommitté som tillsammans skapar sin tipspromenad. J K Rowling, Jeff Kinney, Laura Trenter – författarnamnen haglar när eleverna ska hitta svarsalternativ till frågorna.
Utöver tävlingen ansvarar de sex Bäckskoleeleverna för att hälsa besökarna välkomna, presentera Katarina Genar inför hennes tre framträdanden under dagen och fungera som värdar under hela Barnens bokens dag.
Är ni nervösa?
– Nej, inte än, svarar de i kör.
– Men när man väl står där och ska gå upp på scenen känns det nog ganska pirrigt, tillägger Elyan Qadir.
Vi bad fjärdeklassarna från Bäckskolan i Barnens bokens dag-kommittén om deras bästa boktips. Här är deras svar:
Obyda Hamo: – ”Mysteriet i Skuggmyra” av Elsie Petrén. Den är både spännande och läskig.
Meryam Osman: – ”Röda spår” av Katarina Genar. Det händer så mycket spännande och man vet inte hur det ska sluta.
Nora Medromi: – ”Den döde sonen” av Petter Lidbeck och ”Zombiefeber” av Kristina Ohlsson. Båda är jättespännande och borde bli film.
Hani Ahmed: – ”Men finns ändå” av Petter Lidbeck. Den handlar om en tjej som får veta att hon kan bli osynlig och är så spännande.
Elyan Qadir: – ”Den vita döden” av Camilla Lagerqvist. Den är både spännande och läskig och jag gillar böcker som handlar om tjejer.
Elaha Vafai: – ”Nikkis dagbok” av Rachel Renée Russell. Man får veta mycket hemligheter när det är skrivet som en dagbok.