De byggde Strindbergs gitarr – bit för bit

Universalgeniet August Strindberg var inte bara författare, konstnär och alkemist. Han var också musikalisk och hade i sin ägo en specialstämd gitarr. Nu avslöjas hur den kan ha låtit, tack vare föreningen Sträng och Stråke i Linköping.

Kurt Jacobsen, Patrik Jonasson, Thomas Gustafsson och Håkan Wasén i föreningen Sträng och Stråke i Linköping med den just färdigbyggda Strindbergsgitarren.
Foto: Daniel Bennelid

Kurt Jacobsen, Patrik Jonasson, Thomas Gustafsson och Håkan Wasén i föreningen Sträng och Stråke i Linköping med den just färdigbyggda Strindbergsgitarren. Foto: Daniel Bennelid

Foto: Daniel Bennelid

Linköping2013-03-15 23:48

Originalgitarren finns på Strindbergsmuseet i Stockholm, sprucken och ospelbar. Och där hade det kunnat sluta om inte två intressen förenats i en och samma person. Vi talar om förre Correnprofilen Håkan Wasén. Han är nämligen både ordförande i Strindbergska släktföreningen och instrumentbyggare i Linköpingsföreningen Sträng och Stråke. När han fick höra talas om den märkliga gitarren fick han genast Sträng och Stråke med på noterna att försöka bygga en kopia. En donation 2011 gjorde projektet ekonomiskt möjligt.

Nu startade ett mätande och räknande av sällan skådat slag.

Glad suck

– Du anar inte hur många olika mått och vinklar det finns på ett sådant här instrument, säger Håkan Wasén med en glad suck.

Eftersom originalgitarren är i så dåligt skick får den bara beröras med handskar och absolut inte flyttas. Så det blev många resor fram och tillbaka till Stockholm för kontrollmätningar.

Men sedan tog sig Håkan Wasén och hans tre instrumentbyggarkamrater sig an uppgiften med entusiasm och stort tålamod.

– Vi delade upp arbetet. Jag tog hand om halsen, Patrik (Jonasson) själva kroppen, Kurt (Jacobsen) stallet och Thomas (Gustafsson) hade ansvar för skruvarna.

Nio strängar

Gitarren är väldigt speciell och saknar motstycke musikvärlden. Man vet med säkerhet att den tillhört August Strindberg – det finns till och med ett äkthetsintyg – men hur gammal den är eller vem som byggt den är höljt i dunkel.

– Man kan beskriva den som en niosträngad romantisk gitarr med separata bassträngar, förklarar Håkan Wasén.

Instrumentbygget i Linköping blev ganska komplicerat. Håkan berättar livfullt hur han försökte kopiera gitarrhalssnäckan genom att forma den i aluminiumfolie och sedan snida den i trä.

– Efter åttonde halskopian var jag rätt less, erkänner han.

Äntligen klar!

Men trots svårigheterna var kvartetten aldrig nära att ge upp och nu, två år och uppemot tusen arbetstimmar senare, är gitarrkopian äntligen klar.

Håkan Wasén visar stolt upp sitt och kollegernas verk. Han spelar några ackord och är klart nöjd med klangen.

På lördag blir det urpremiär vid en konsert på Strindbergsmuseet i Stockholm.Gitarristen Fredrik Törnvall från Norrköping har fått äran att premiärspela. Tillsammans med slagverkaren Tobias Bergsten ska han bland annat framföra "Forskarlens sång" – ett stycke August Strindberg själv komponerade till sin pjäs "Kronbruden" 1901.

– Det är det enda kända fullbordade musikstycket av honom. Men han var väldigt musikintresserad och experimenterade på Strindbergskt vis med egna skalor, berättar Håkan Wasén.

Bygger en till

I samband med konserten införlivas gitarrkopian i Strindbergsmuseets samlingar.

– Det känns lite vemodigt faktiskt...

Men Sträng och Stråke har hittat ett bra sätt att komma över separationsångesten. De bygger helt enkelt en gitarrkopia till.

– Den behåller vi här. Tanken är att den ska lånas ut och stå till förfogande för musiklivet i länet.

Strindbergsmuseet är inrymt i Blå tornet på Drottninggatan 85 i Stockholm. Konserten med den Linköpingsbyggda gitarrkopian äger rum lördag 16/3 kl 16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!