I Folkuniversitetets lokaler i centrala Linköping träffar vi The Coursettes. En grupp kvinnor som älskar att uttrycka sin femininet genom dans. Just den här söndagsförmiddagen tränar de inför en midsommarshow på Bjärby Saloon.
Det var 2016 som The Coursettes startades av en dansk student i Linköping. Danskan lämnade staden, men de som var kvar i gruppen valde att fortsätta.
Tre av dem som driver dansgruppen nu är Kristina Ferm, Sandra Boda och Isabelle Almskoug.
Hur kom ni i kontakt med dansen?
– Jag dansade street och då var det en tjej i gruppen som föreslog att gå en kurs i burlesk. Jag var livrädd i början, men sedan fastnade jag, säger Kristina.
Vad fick dig att fastna?
– En del tycker att det är lite för sexigt, och ibland lite suggestivt. Jag tycker att det är kul att utmana dem. Folk är lite för känsliga. Det finns ett "hysch hysch" runt nakenheten.
Sandra kom in i gruppen på liknande sätt. Det var genom en tjejkompis som hon gick en magdanskurs ihop med.
– Jag har dansat många olika stilar men aldrig hittat min nisch. När jag gick förbi och såg dem dansa genom fönstret. Då kände jag: åh, detta ser ut som min grej.
Isabelle hade dansat pole dance när hon upptäckte burlesken. Det gick fort för henne att börja och bli en del av showgruppen.
– Jag tycker det är kul med all sorts dans. Jag vill alltid lära mig någonting nytt, säger hon.
När vi träffar gruppen består den av tio kvinnor. De flesta är mellan 30 och 40, men alla åldrar är välkomna, säger gruppen. De erfarna dansarna erbjuder kurser i burlesk, akrobatik och dans med höga klackar. Ungefär 50 kvinnor deltar i kurserna varje termin.
Gruppen beskriver dansstilen de utövar som burlesk med en twist. På en klassisk burlesk show är det ofta mer solonummer. The Coursettes fokuserar mer på dans.
– Men det är fortfarande mycket feminint, sensuellt, sexigt och girl power, säger Sandra.
Femininitet och feminism går inte ihop hos vissa personer, menar dansarna. Det väcker starka åsikter hos dem.
– För mig är det girl power att få äga vad man gör med sin kropp och att få uttrycka sin sexualitet precis så som man vill, säger Sandra.
– De som tycker att det inte är girl power är ofta de som tänker att kvinnor existerar för män. Det gör vi inte – vi existerar för oss själva, säger Isabelle.
Kristina, Sandra och Isabelle berättar också att många kvinnor söker sig till deras kurser just för att älska sin kropp.
– Att man blir mer bekväm med sig själv är relativt vanlig feedback och det är det bästa vi kan höra, säger Kristina som själv inte alltid har känt sig säker i sin kropp.
– Det är inget mirakelpiller för att älska sig själv, men det hjälper. Jag som har haft problem med kroppen är mycket mer bekväm nu än hur jag var innan, säger hon.
Möter ni fördomar?
– Jag har erfarenhet av att män tror att vi är där för deras skull när man står på scenen. De tänker ”Hon gillar mig för att hon tittar på mig i två sekunder”. De förstår inte riktigt att det teater – en show. Ibland kan de vara obehagliga och inte hålla gränsen. Jag blev stoppad och erbjuden pengar för mitt sällskap en gång när jag cyklade hem. Folk kan vara gränslösa, men man ska stå upp för sig själv. Det här en konstform. Det handlar inte om sex. Det handlar om att uttrycka sig själv på ett kreativt sätt och vara bekväm i sin kropp, säger Isabelle.