Emma Frans har många titlar: doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet, vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet, poddare, influencer och författare. Hennes karriär tog fart ordentligt 2017 då hon vann både "Stora Journalistpriset" och "Årets Folkbildare". Men det var framför allt under pandemin, där hon ofta satt med som expert i olika TV-program, som hon blev välkänd för en större målgrupp.
– Då följdes programmen av en väldigt stor del av befolkningen, det blev nästan en sån här "lägerelds-känsla". Efter det så känner fler personer igen mig, säger Emma Frans.
Hon syns fortfarande i TV-sofforna då och då och är ständigt aktuell som krönikör på Svenska Dagbladet. Dessutom reser hon runt och föreläser om problematiken med fake news och hjälper folk att förstå hur man ska kunna bedöma vad som är sant och inte i dagens stora informationsflöde.
– Falska narrativ sprids överallt och det är svårt även för en duktig journalist att avgöra vad som är sant. Jag tror att det här är en av de största frågorna som mänskligheten brottas med just nu. Mitt mål är att folk ska bli bättre på att förstå vilken information som verkligen stämmer och hur viktigt det är med folkbildning, säger Emma Frans.
Hon menar att problematiken med falska narrativ i förlängningen även kan hota vårt demokratiska samhälle.
– Demokratin bygger på att vi ska kunna förstå informerande beslut när vi röstar. Om vi hela tiden matas med falska berättelser så kan vi ju inte ta faktabaserade beslut. Det har stor påverkan på några av de viktigaste aspekterna av samhället.
För att lyckas nå ut med sitt budskap använder Emma Frans även en hel del humor. På Instagram har hon i skrivande stund 129 000 följare där hon på ett humoristiskt sätt förmedlar kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt.
– Det jag känner allra starkast för är att popularisera vetenskap och att nå ut med både min och andras forskning. Och för att lyckas nå ut så måste man även bjuda på underhållning.
Vad får du för respons på Instagram?
– Det allra mesta är positivt och jag tror att de flesta som följer mig tycker ungefär som jag. Men är man aktiv och tillgänglig i sociala medier finns det såklart också ibland en baksida. Det finns personer som motsäger sig vaccin och tror att myndigheter försöker förgifta människor. Den gruppen stöter jag på ibland.
Den 29 november kommer Emma Frans till Wallenbergsalen på Östergötlands museum.
– Föreläsningen handlar framför allt om hur man ska kunna sålla i det stora informationsöverflödet. Vilka källor man ska lita på, och vilka man inte ska lita på.
Har du några tips att dela med dig av redan nu?
– En sak som är jätteviktig är att ta det lugnt. Folk är så himla snabba på att sprida vidare felaktigheter och att inte göra någonting alls kan vara ett effektivt sätt att hantera det här, säger hon och fortsätter:
– Sedan måste man alltid ha med den kritiska blicken och fråga sig själv: finns det vetenskapliga undersökningar och fakta som backar upp det här påståendet? Vad säger experterna?
Din senaste bok heter "Expertparadoxen: ska jag alltid lyssna på forskarna?". Ska man inte det?
– Inte alltid. Det kanske inte räcker med en forskare, det gäller även att ställa sig frågan: finns det någon vetenskaplig konsensus?