City Art Link visar mångfalden i konsten

Vimpeltillverkning, veteöl och vackra huvudbonader. Nu har höstens maffigaste konstrunda City Art link dragit igång.

Färggranna kritteckningar täcker Nygatan under Park(ing) Day.

Färggranna kritteckningar täcker Nygatan under Park(ing) Day.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-09-20 13:15

Överallt i stadskärnan håller gallerier, muséer, butiker och föreningar öppet för kulturflanörerna. Vid Hunnebergsgårdarna satsar man på temat "Egen stil - mera mod än mode". Där finns inbjudna hantverkare på plats under dagen och dessutom anordnas en hattparad.

– Vi hoppas att det kommer mycket folk och att fler upptäcker det här området, säger Marie Kling, ägare av butiken Kling Kollektion, och slår ut med handen mot 1600-talsbyggnaderna.

Att locka nya besökare som tidigare inte tagit del av verksamheterna är en utbredd förhoppning bland de lokala arrangörerna. På Hemslöjdsgården håller man både finissage för Ellen Key-inspirerade utställningen "Bryta mönster - skönhet för alla" och workshop för de små. Ann-Sofie Svansbo, som ansvarar för utställningen, berättar att den hittills har fått en ny målgrupp att hitta till Hemslöjden.

– Vi visar alla discipliner, och det stämmer bra in på Ellen Key, säger hon.

Östergötland museum, i sin tur, satsar på en heldag med dans. Bland annat visas föreställningar och dansfilm.

– Det är ett kortfilmsprogram med sju filmer på temat arkitektur och landskap, berättar Sophia Örnell, som håller i filmvisningen.

Nytt för i år är arrangemanget Park(ing) Day, där lokala artister, föreningar och företag hyr in sig på parkeringsplatserna längs Nygatan. Där har nu bildats en bilfri oas med färgglada kritteckningar på asfalten och en mångfald av aktiviteter, som till exempel ölprovsmakning och vimpeltillverkning.

För den som är mer inriktad på litteratur är Östergötlands bokmässa på Stadsbiblioteket den självklara programpunkten. Kl 13.30 drar årets affischnamn Ebba Witt-Brattström igång sitt samtal om Moa Martinson.

Trots att det knappt blivit eftermiddag är folkströmningen i stadskärnan stor. Många vill gå på konstrunda.
Trots att det knappt blivit eftermiddag är folkströmningen i stadskärnan stor. Många vill gå på konstrunda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!