Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) har sedan 1953 varit en oas för alla som vill se annorlunda och riktigt bra film vid sidan av det dagsaktuella utbudet på bio. I dag ingår filmklubbar på 96 orter i Sverige i SFF:s nätverk. De visar ofta kritikerhyllade filmer från hela världen, som inte når alla biografer.
Men det kan också handla om klassiker. Linköpings filmklubb Cinemax slår till med en riktig pärla i vår, av Sveriges hundraårsjubilerande filmgigant Ingmar Bergman: den romantiska komedin "Sommarnattens leende" från 1955.
På programmet i vår finns även skådespelaren Daniel Day Lewis. Den trefaldige Oscarsvinnaren har beslutat sig för att dra sig tillbaka, och i vår är hans sista film ”The phantom thread” aktuell på bio. Då visar Cinemax påpassligt nog hans genombrott: ”Min sköna tvättomat” från 1985.
Harry Dean Stanton var en långt mindre hyllad men inte mindre älskad skådespelare som dog 2017, och sin sista huvudroll spelade han i ”Lucky”, som Cinemax visar 21 mars.
Lite isländskt, lite bulgariskt och lite finskt finns också på programmet. Och så lite överraskande en av förra årets största publiksuccéer, Christopher Nolans nyskapande krigsdrama ”Dunkirk”.
Filmerna visas i två serier med sex olika filmer i varje, på onsdagar kl 18.30 och på lördagar kl 13. Första filmen visas på lördag 3 februari. Sedan i höstas sker alla visningar på Filmstaden.
Som vanligt löser man medlemskort till en hel serie, att köpa biljett till enstaka filmer går inte. Mer information finns på cinemax.nu, där man också kan dela ut poäng till de visade filmerna.
Men film behöver analyseras också. I Filmakademien, som drivs i samarbete med Folkuniversitetet, erbjuder Cinemax fördjupning. Tre föreläsningar i konsthallen Passagen är planerade i vår, och två av dem handlar om hundraårsjubilaren Ingmar Bergman.
Erik Hedling, professor på Lunds universitet, har studerat hur den framväxande välfärdsstaten skildras i Bergmans filmer. Om detta föreläser han 8 februari.
22 mars kommer filmprofessorn och tidigare DN-kritikern Maaret Koskinen och berättar om vad Ingmar Bergman och Harry Schein betydde för varandra och för den svenska filmhistorien.
3 maj är det dags för en annan kulturman: ”Clint Eastwood, manligheten och högerpopulismen” är titeln när Björn Horgby, professor emeritus och ordförande i Cinemax styrelse, håller vårens sista föreläsning.