Centrala kaféet arrangerar minifestival i helgen

Hur kan vi äta hållbart? Det är frågan Lydia Halldorf och Christina Eveborn vill lyfta när de anordnar en mat- och kulturfestival på Babettes kafferi.

Christina Eveborn och Lydia Halldorf vill lyfta fram lokala producenter och prata hållbar mat på minifestivalen i helgen.

Christina Eveborn och Lydia Halldorf vill lyfta fram lokala producenter och prata hållbar mat på minifestivalen i helgen.

Foto: Hedda Themner

Linköping2022-08-31 17:00

– Det blir en minifestival med tema mat ur alla möjliga aspekter. Fokuset ligger på hållbarhet, säger Lydia Halldorf som tillsammans med Christina Eveborn driver kafferiet på Stora badstugatan.

Både mat och kultur kommer att blandas på festivalen med namnet "Babettes gästabud", som de arrangerar tillsammans med föreningen Valv. 

De vill diskutera ett brännande ämne ur ett hoppfullt perspektiv. Ofta får man höra vad man inte ska göra, men genom att bjuda in lokala producenter och andra engagerade kan man fundera kring vad man faktiskt kan göra bra.

Festligheterna inleds på fredag med en visning av filmen "Babettes gästabud" från 1987, baserad på Karen Blixens novell. Det är från filmen som kafferiet fått sitt namn.

– Vi vill nysta lite i hur det blev att vi valde att heta Babettes. Vi tycker att det finns otroligt mycket av det vi vill göra med kafferiet i den filmen, och hur vi tänker kring måltid och mat. Man får komma på fredag om man vill höra mer om varför vi valde namnet, säger Lydia.

På lördag anordnas en liten matmarknad utanför Babettes med lokala producenter. Ett panelsamtal kommer hållas med Petter Kock från Bondens skafferi, Ambjörn Furenhed från Harstorps täppa och hage, Mika Liffner som är konstnär och bonde och Jonas Alvin från Stångs magasin. 

Christina Eveborn kommer också att delta i samtalet, som ska handla om vilka problem och möjligheter som finns när det gäller hållbar och närproducerad mat. Utöver samtalet kommer även Magdalena Hermelin från Hermelins Grönsaker prata om arbetet som grönsaksodlare.

Karolina Ramqvist som skrivit den hyllade romanen "Bröd och mjölk" kommer tala om måltiden i litteraturen tillsammans med författaren Anita Goldman som även hon skriver mycket om ämnet. Det kommer också att vara livemusik av Nap King Carl och en konstutställning av Mika Liffner.

För Lydia och Christina är frågan om hållbar mat ständigt aktuell.

– Vi jobbar hela tiden med hållbarhetsfrågor. Vi tänker mycket på vårt svinn och var vi får våra varor ifrån. Det finns jättemycket varor som vi undviker att ta in, säger Lydia.

– Det som blir konkret för oss som kafé är att vi har en ganska tajt budget, folk är inte beredda att betala hur mycket som helst här. Vi har ganska tydliga ramar att förhålla oss till eftersom vi konkurrerar med andra, samtidigt som vi vill jobba så hållbart som möjligt, säger Christina. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!