Det är några av Linköping mest etablerade kulturaktörer som nu tar bladet från munnen. Situationen på Linköpings Konsert & Kongress gör att de har svårt att klara de hyror som det kommunala bolaget Visit Linköping tar för lokalerna. Linköpings symfoniorkester, Musik i Linköping, Östgötamusiken, Linköpings Akademiska orkester, Hemvärnets musikkår, Svensk Blåsmusikfestival, Linköpings kammarmusikförening och Linköpings balettförening vittnar alla om samma sak. Hög kallhyra, otydliga fakturor med mängder av tilläggskostnader och dålig tillgänglighet där konferenser och mässor alltid prioriteras.
– Vi är väldigt nära att bli bostadslösa på grund av hyresnivåerna. Även om vi fyller Crusellhallen täcker det knappt hyreskostnaden, säger Pia Reyes, ordförande för Linköpings symfoniorkester.
– Vi kan inte ens vara där längre. Festkonserten i samband med promoveringen blir helt enkelt för dyrt, säger Hannes Snögren från Linköpings Akademiska Orkester.
– Jag har varit med sedan 1987 och huset byggdes ursprungligen för den lokala musiken. Nu känner vi oss mer och mer utestängda och de tar ut avgifter för saker de fått gratis genom donationer, säger Leif Wangin som representerar Svensk Blåsmusikfestival, Hemvärnets musikkår och Linköpings skolmusikkår.
Kallhyran för Crusellhallen ligger på 47 000 kronor exklusive moms vid en konsert för exempelvis Linköpings symfoniorkester. En nivå som upplevs som hög av de lokala kulturaktörerna men det stora problemet med hyran, menar de, är de mängder av tilläggskostnader som tillkommer och som inte går att få preciserade innan evenemanget.
– Man har tagit begreppet kallhyra till en helt ny nivå. På sin höjd kan en handmick ingå. Vi kan inte ens få lyset påslaget utan att betala för det. Slutfakturan är ofta mer än dubbelt så hög som själva kallhyran. Vi har sällan hamnat under 100 000 kronor de senaste åren, säger Pia Reyes.
– Det handlar om attityden också. De vill inte höra vad du har att säga. Man kommer inte ens till tals. Jag är en kund, vill jag hyra en lokal vill jag veta vad slutnotan hamnar på men du får aldrig redan på slutnotan utan det kommer som en överraskning på fakturan. Att få ett slutpris borde vara grundläggande service när man begär offert från ett bolag, säger Marlene Jacobsson från Linköpings balettförening.
Exempel på extra kostnader som påförs slutfakturan är återställning av lokalen efter en konsert, hyra av stolar som ska vara på scenen, gradänger, stämning av flygel (men ej tillåtet att ha egen pianostämmare), dansmatta (men ej tillåtet att ha egen matta). Ett uppmärksammat exempel var också när Linköpings folkmusikfestival vid sitt 15-årsjubileum förra årets tvingades flytta festivalen till Norrköping på grund av kostnadsskäl. Visit Linköping krävde en hyra på 350 000 kronor för Konsert & Kongress fredag-lördag, enligt Christer Samuelsson, ordförande i Folkmusik i Linköping.
De samlade kulturaktörerna saknar tydligare riktlinjer från politikerna när det gäller uppdraget för Visit Linköping och Konsert & Kongress. Uppdraget från kommunen till Visit Linköping måste omförhandlas, menar de. Det saknas vision och tanke om att stötta lokala aktörer i bolagsordningen för Visit Linköping, anser de.
– Lämna tillbaka konserthuset till kulturen. Låt näringslivet, kommunen och sponsorer fixa en annan lokal till konferensverksamhet. Det borde vara kulturlivet i fokus men det sägs inget om det. I bolagsordningen nämns det i fjärde hand, säger Pia Reyes.