Bokmål till lunch

Vad passar bättre till en boklunch än en rejäl laddning kokböcker? Tv-kocken Jessica Frej visste tidigt hur det skulle gå till.

Foto: Foto Micke Pihlblad

Linköping2017-11-20 14:01

Den allra största kokboksvågen kanske har ebbat ut en smula men fortfarande ges det ut kokböcker i parti och minut i Sverige. Jessica Frej, tv-kock och kokboksförfattare är ändå övertygad om att marknaden långt ifrån är mättad.

– Jag tror inte vi kan inspireras för mycket, säger hon.

Det är viljan att inspirera som driver henne. Den senaste boken, "Supergott & supersnabbt", reser hon runt i landet och presenterar på bok- och matmässor så fort hon har en möjlighet.

– I Sverige har vi tagit till oss väldigt mycket när det gäller mat och ändå känner sig många stressade ibland. I mina böcker vill jag hitta matglädjen igen. Matlagning kan bli väldigt pretentiöst och jag vill ta bort den känslan, säger Jessica Frej.

Det var Bokens dags första programpunkt med sedvanlig boklunch på Stadsbiblioteket och Jessica Frej tillsammans med samtalsledaren Mattias Ahlén visade bilden av en mycket målmedveten kvinna som följt sin dröm. Hon var bara ett barn när hon bestämde sig för att bli tv-kock och 12 år gammal skickade hon in sitt första programförslag till tv. I samma veva fick hon diagnosen glutenintolerant och det gjorde att hon aldrig sökte någon restaurangutbildning. Men hon slukade allt om matlagning och recept på egen hand.

– Jag ägnade mycket tid åt att dagdrömma om att bli tv-kock och gick igenom precis hur jag skulle göra. Jag tror det var den målbilden som var min strategi och nu lever jag den drömmen.

Trött på mat blir hon aldrig.

– När jag jobbar mycket kan mina smaklökar bli lite trötta och då vill jag bara ha fil och flingor ibland men jag tröttnar aldrig på mat. Jag älskar mat, säger Jessica Frej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!