Bokens dag: Många ville höra om Sigrid Báránys mat

Det är fullsatt när Sigrid Bárány, vinnare av Sveriges mästerkock, berättar om sitt passionerade förhållande till mat på Stadsbiblioteket.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2012-11-12 15:27

Hon läser kokböcker som vi andra läser romaner, i sängen. Att följa recept till punkt och pricka ligger inte för Sigrid Bárány. Istället funderar hon direkt på vad som kan göras annorlunda, hur hon kan kan stuka till maten på sitt eget sätt. Sen är det bara att ge sig ner i grytorna och smaka av. Och smaka av igen. Tills hon får rätten dit hon vill.

- Ju mer man gör det, ju mer speciell och personlig mat blir det, berättar Sigrid Bárány medan åhörarna sitter vid dukade bord på Galleri Vända sida, en trappa upp i biblioteket.

Drygt 60 personer har kommit till måndagens boklunch, som är en del av Bokens dag.

I våras vann Sigrid Bárány TV4:s talangsåpa "Sveriges mästerkock" och första pris var att skriva en egen kokbok. Det blev "Spisvärme - mat med känsla". Där utvecklar hon sin filosofi om att mat ska återspegla dina känslor och vara en förlängning av den du är som person.

- Man kommer i kontakt med sig själv vid spisen. Många har ett eget matuttryck, men de är helt enkelt inte medvetna om det, säger hon.

Tv var hon inte alls sugen på innan hon medverkade programmet, men nu har hon fått blodad tand och trivs väldigt bra framför kameran. Drömmen är att bli en svensk motsvarighet till engelska Nigella Lawson.

- Jag vill inspirera andra med min mat. Det kanske låter pretentiöst, och det är det väl också, men vad är det för fel med det? säger Sigrid Bárány.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!