Konstnären Marie-Louise Ekman var själv väldigt noga med att skulpturen "Det svenska tungsinnet" föreställer ett sinnestillstånd, inte en välkänd och älskad skådespelare i pösiga byxor och lite slapp polotröja – som dessutom var hennes man.
– Skulptörer använder sig ju av människor som finns i deras närhet, och Marie-Louise Ekman uttryckte mycket bestämt att det inte var Gösta Ekman. Via sin sekreterare mejlade hon om det flera gånger. Korrespondensen är diarieförd enligt konstens alla regler inför framtiden, säger Stefan Hammenbeck, konstintendent på Östergötlands museum.
Skulpturen i gjutjärn väger 600 kilo och gjordes ursprungligen till den svenska paviljongen vid världsutställningen i Sevilla 1992. Utställningen kom senare på besök till Östergötlands museeum, som då köpte in statyn till samlingen med modern konst. 2013 kom den på plats utanför museets entré.
Drygt tio år tidigare var det ståhej längre söderut kring en annan "Det svenska tungsinnet". Den här versionen, till utseendet likadan men utförd i brons, var från början tänkt att placeras i Limhamn, där Gösta Ekman delvis växte upp. Men Limhamsborna opponerade sig och menade att statyn var för sorgsen, och till sist hittade den sin plats i Malmö.
Som en effekt av sorgsenheten rinner tårar från skulpturens ögon. Eller ska, åtminstone. För tillfället har tårarna torkat, i alla fall i Linköping.
– Vattnet är ju inkopplat, men eftersom järnet drar åt sig kyla när det är kallt så har rören beckat ihop på något sätt. Ett tag sprutade han tårar, då var det lite för mycket, säger Stefan Hammenbeck.
Oavsett att det nu inte är Gösta Ekman som står vid Östergötlands museum, så har han ändå blivit lite av en bekant för dem som bor i området.
– Jag har hört att det finns de som brukar hälsa på honom varje morgon när de drar upp rullgardinen, säger Stefan Hammenbeck.
Gösta Ekman avled 1 april, 77 år gammal.