Blåsare vässar formen

I två veckor övar landslaget i blåsmusik på Lunnevads folkhögskola. Målet vid horisonten är VM i Holland nästa sommar.

"Slåttergille". Landslaget i blåsmusik har övat in ett program med svenska tonsättare, bland andra Albert Löfgren.

"Slåttergille". Landslaget i blåsmusik har övat in ett program med svenska tonsättare, bland andra Albert Löfgren.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-06-21 15:45

Samtidigt som det svenska fotbollslandslaget kämpar i EM i Frankrike, så knogar det svenska blåslandslaget på sitt håll. Redan nu tränar man för VM i Holland i juli 2017, men först blir det flera konserter som avslutning på de två veckor man övat, övat och övat på Lunnevads folkhögskola.

– Den andra dagen var jag helt slutkörd. Läpparna var utnötta, säger trumpetaren Ture Herrgårdh, 15 år, från Mjölby.

– Utifrån kan det ju verka som att vi bara sitter hela dagarna, men att spela är jobbigt för både hjärnan och kroppen. Man är väldigt trött på kvällarna, säger saxofonisten Anna Johansen, 17 år, från Linköping.

Hon har gjort flera träningsläger på Lunnevad. Precis som i alla andra landslag så krävs det att man blir uttagen. Intagningsprov skiljer varje år ut de bästa, från dem som får åka hem och fortsätta öva.

– Mitt första år i landslaget var en vändpunkt. Då insåg jag att jag ville spela i en blåsorkester, och att jag ville bli ännu bättre, säger Anna Johansen.

Perry Göransson är landslagsmanager och har funnits med sedan starten i mitten av 70-talet. Han ser orkestern som en peppande kraft för de unga musikerna.

– De som spelar här är ju i allmänhet de bästa från respektive ort. I landslaget möter de musiken på en ny nivå, och förhoppningen är att de ska sprida upplevelsen och energin härifrån bland kompisarna där hemma. Det svenska musiklivet bygger ju på engagemang.

Ture Herrgårdh håller med om att landslaget ger kraft.

– Absolut, det väcker ett nytt engagemang. Man blir inspirerad att fortsätta och att bli bättre, säger han.

Att landslaget kommer till Lunnevad om somrarna handlar om att folkhögskolan har musikprofil och lokaler som passar, menar Perry Göransson.

– Här är helt enkelt bäst. Från skolans sida är man också på och vill att vi ska vara här. Vi har även ett bra samarbete med Östgötamusiken. Deras blåsarsymfoniker har varit på besök för att träffa alla här, säger han.

I replokalen strax intill är rasten precis slut och orkestern börjar öva på nytt. Konsertens inledning finslipas. Dirigenten Tomas Andersson kommer in, hälsar, ställer sig på dirigentpulten, höjer taktpinnen och säger:

– Gör inget onödigt. Flytta inte stolen, eller så. Efter det kör vi bara. Action!

Landslaget börjar spela "Slåttergille – svensk rapsodi" av tonsättaren Albert Löfgren.

Framåt kvällen 21 juni väntar en konsert i Linköpings konsertsal. Onsdag 22 juni fortsätter man till Åtvidaberg för ett framträdande i stora kyrkan, innan man avslutar 23 juni i Eric Ericsonhallen i Stockholm.

Blåslandslaget

Symfonisk blåsorkester med ungdomar från hela landet.

Bakom landslaget står Riksförbundet unga musikanter. Det är förbundets äldsta verksamhet och har funnits med sedan starten 1978.

2013 erövrade orkestern en guldmedalj vid VM i Kerkrade, Holland.

2015 vann man SM för blåsorkestrar i Linköpings konserthus.

Konserten i Crusellhallen, Linköping, äger rum 21 juni kl 19. I Åtvidabergs stora kyrka spelar man 22 juni kl 21.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!