"Pärlälven" är den sjunde delen i bokserien "Ärkebiskopens fastebok". Precis som namnet antyder är böckernas huvudsyfte att uppmärksamma fastetiden som inleds i mars. Varje fastebok skrivs av en ny författare och den här gången har pennan tilldelats biskop emeritus Martin Lönnebo.
– Fasta utgår från tankarna att man ska leva enkelt och framför allt arbeta med viktiga saker inför de stora högtiderna.
Huvudtemat i boken är pärlor och varför det är så – det är en historia i sig själv. Den numera 88-årige gamla författaren är upphovsman till frälsarkransen – ett radband bestående av 18 betydelsefulla pärlor som dagligen hjälper människor världen över att tro och be. Lönnebo berättar den rafflande historien om hur idén till kransen föddes någonstans utanför Greklands kust 1995.
– Jag kom på en fiskebåt i medelhavet och så utbröt en ganska häftig storm. Så vi gick till land på en liten ö där det bodde 46 personer. På ön såg jag en gnolande präst som gick runt med den ortodoxa bönkransen. Då tänkte jag: varför finns det inget hjälpmedel för bönen i evangelisk tradition?
I boken skildras en fantasifull resa utmed den fiktiva Pärlälven i höjd med Jokkmokk. Lönnebo är själv en av huvudkaraktärerna och han är i ett minst sagt celebert sällskap: författaren Harry Martinsson, FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld och den helgonförklarade Thérèse av Jesusbarnet som levde i slutet av 1800-talet.
– Vi söker pärla efter pärla. Vi börjar med den första, tystnadspärlan. Vi talar om hur tystnaden förtvivlas i världen, att det ska vara ljud jämt. Vi ska alltid vara upptagna. Hur kan vi höra om det bara dånar? Man måste börja fastan med att fråga sig hur lever jag egentligen? Vi måste lära oss att höra är en grundläggande funktion hos människor. Sen går vi vidare till nästa station: jag-pärlan.
Lönnebo beskriver sedan utförligt hur han skildrar pärlorna i boken. Pärla efter pärla. Han avrundar med att beskriva den guldfärgade.
– Så kommer vi till Gudspärlan. Det skriver jag väldigt lite konkret om, det är det stora mysteriet. Det är en fråga om relation, vad har jag för relation till det stora hela?
Mellan 1980 och 1995 var Martin Lönnebo biskop i Linköping stift och har totalt skrivit över trettio böcker. Han bor tillsammans med sin hustru Britt-Louise i Linköping.
– Jag lever det stilla livet. Jag tycker att det är trevligt att läsa och tänka.
Bokens förord är skrivet av ärkebiskopen Antje Jackélen.