Snart rullas bokhyllorna i stadsbiblioteket undan för att bereda plats åt de över hundra utställarna på årets upplaga av bok- och berättarmässan Tellus. Varje vrå av biblioteket ska utnyttjas: Inom de fyra väggarna ska 85 utställningsbord, fyra scener, ett galleri, tre caféer, barnavdelning, workshop och ett game corner samsas.
– Det är helt fullt och tyvärr har vi fått tacka nej till många utställare. Det är ett lyxproblem men ändå alltid lika jobbigt, säger Jan Holmbom, en av mässans arrangörer.
Det som startade som en lokal branschangelägenhet har nu vuxit rejält och har utställare, gäster och besökare från hela landet. I år kommer författare som Björn Ranelid, Birgitta Ohlsson, Sara Lövestam och Emelie Schepp, för att nämna några.
– Vi tycker fortfarande att det lokala är det viktigaste och sen kompletterar vi med stora namn som lockar besökare, säger Johan Hagesund, mässans andra arrangör.
De säger att de har försökt få med så mycket som möjligt till årets mässa: handlar det om berättande så kvalificerar det sig. Utöver böcker kommer teater, film, måleri och virtual reality-spel att finnas representerat på mässgolvet. Teaterpjäsen ”Kinsky och döden”, som ges i hörsalen, är för övrigt ett resultat av ett möte mellan en dramatiker och en författare på mässan.
– Sånt är jättekul, det är den typen av nätverkande och samarbete vi vill ha mellan utställarna, säger Jan Holmbom.
Nytt för i år är att speakers corner placeras mitt i smeten av utställare. Förra året levde den en undanskymd tillvaro i ena hörnet men i år ska ingen kunna missa den.
– Det är en chans för utställarna själva att kunna ställa sig på en scen och presentera sig och sitt arbete, utöver gästförfattarna på de andra scenerna, säger Johan Hagesund.
De båda arrangörerna säger att det finns en vilja inom branschen att ”gå tillbaka till rötterna” och syftar på bokmässan i Göteborg som vuxit enormt och blivit dyr för utställarna och besökarna.
– Här är det billigare att ställa ut och inträdet är gratis, säger Johan Hagesund.
Ett av målen med mässan är att locka personer till biblioteket som vanligtvis inte brukar vara där. Ett annat är att få besökarna att testa något nytt.
– Om vi får barnbarnet att gå på ett seminarium om grekisk mytologi och om mormorn går från mässan som en poddare – då har vi lyckats, säger Jan Holmbom.