De senaste tre åren har Statens kulturråd fördelat 100 miljoner kronor till landets kulturskolor via ett nyinrättat nationellt kunskapscentrum. Men i M och KD:s budget finns inte de pengarna avsatta.
För Linköpings del innebär det att en efterlängtad satsning kan komma att läggas ned.
Här har Kulturskolan bland annat använt de extra pengarna för att starta upp musikterapi för barn och unga med funktionsvariationer.
Anders Johansson, Kulturskolechef, berättar att ett av statsbidragets syften varit att göra det möjligt för fler att ta del av Kulturskolan. Det är något som både han och musikterapeuterna Jan Henbrant och Torbjörn Andersson anser att satsningen bidragit till.
– De som kommer hit har inte möjlighet att tillgodogöra sig den vanliga undervisningen. Vi ser det som en rättvisefråga, säger Jan Henbrant.
Framför allt har det varit barn med diagnoser som autism, aspergers syndrom och rörelsehinder, som fått ta del av musikterapin. Musikterapeuterna berättar att gensvaret från barnen och deras anhöriga varit stort.
– Vi ser deras glädje och att de visar vilka möjligheter man har snarare än svårigheterna, säger Torbjörn Andersson.
I musikterapin ägnar terapeuten uppmärksamheten åt en elev åt gången i stället för en hel undervisningsgrupp och har både individuella utvecklingsmål och musikaliska mål. På sikt är även tanken att eleverna ska kunna tillgodogöra sig undervisning inom ramen av Kulturskolans övriga utbud.
– Men för det krävs en långsiktighet som inte påverkas av vilken politisk budget som styr, säger Anders Johansson.
Som det ser ut nu kommer verksamheten att fortsätta under vårterminen, sedan är det slut.
– Det är oerhört tragiskt att de här barnen fått musikterapi en gång i veckan i över två års tid – och nu ska det ryckas ifrån dem. Det känns som att man sparkar ut barn som har samma rätt som andra barn, säger Jan Henbrant.
Det är inte möjligt att finansiera det här med avgifterna som eleverna betalar för att gå på Kulturskolan?– Nej, det är det inte. En elev som spelar ett instrument betalar 800 kronor per termin. Den verkliga kostnaden är betydligt högre. Det skulle bli allt för höga avgifter, säger Anders Johansson.
Vad skulle ni vilja se gjordes?– Att man inte tar bort de statliga pengarna och sådana här projektpengar utan låter verksamheten vara mer långsiktig, säger Anders Johansson.
– Det handlar om 25 av totalt 3 500 elevplatser. Vi önskar att kommunen tar ansvar och tillskjuter medel för att permanenta verksamheten. Då skapas långsiktighet, ökad tillgänglighet och en mer likvärdig Kulturskola, säger Jan Henbrant och Torbjörn Andersson.