Bänken där du hittar kärlek repareras

I sex år har konstverket Love Bench prytt Olof Palmes plats framför Konsert och kongress. Nu är den borta, men bara för reparation.

De nymålade blanka delarna, de gamla trasiga delarna och moddelen till Love Bench.

De nymålade blanka delarna, de gamla trasiga delarna och moddelen till Love Bench.

Foto: Hedda Themner

Linköping2019-06-26 10:00

Konstnären Joanne Hoffsten har skapat bänken som vanligtvis står i Biskopsparken. Hon ville att par skulle kunna sitta på bänken, men den är också stor nog för en hel familj.

– Min idé var att jag ville att två personer skulle kunna sitta på varsin ände av bänken utan att nudda varandras knän. Jag tycker att människor är lite blyga i Sverige. Man ska kunna se någon sitta där som man inte känner och sätta sig ändå. Och kanske träffa någon på bänken som man blir vän med, eller mer. Jag undrar ibland om några har träffats på bänken. Så den är inte bara för par, utan för främlingar som kan mötas, säger Joanne Hoffsten.

Men nu är det tomt på platsen där bänken brukar stå. Det beror på att den behövde repareras då träet har påverkats av vädret. Ryggen på bänken behövde fixas till, och sittdelen kommer att bli helt ny.

– Jag tycker om att ha den i trä, för det är mysigt att sitta på trä. Och det är ju en kärleksbänk. För annars hade den kunnat vara i metall eller betong, säger Joanne Hoffsten.

Metalldelarna på bänken kommer även de att få en uppfräschning. Joanne Hoffsten vill att de ska vara guldigare, så de har skickats till Motala för ommålning.

– Skylten som har suttit på bänken ska också fixas till, där det står mitt namn och en liten dikt. Den har blivit stulen två gånger. De ska fixa en ny sådan också och skriva med dikten, säger Joanne Hoffsten.

Love bench kommer förhoppningsvis att vara på plats vid Konsert och kongress igen i slutet av augusti eller början av september.

Träet har påverkats av vädret och färg har skavts bort.
Träet har påverkats av vädret och färg har skavts bort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!