På studio etts golv i Folkuniversitetets lokaler ligger en svart, tunn matta utrullad. Det dämpande underlaget lämpar sig utmärkt för dans. Ett par rosa ballerinaskor slängda i ett hörn skvallrar om att det är balett det handlar om. Sedan någon dag tillbaka är det i den här lokalen nystartade danskompaniet FolkeDansteaters repar sin första föreställning "Hans och Greta".
– Den här produktionen är skapad med tanke att framföras för barn i låg- och mellanstadiet. Målet är att komma ut på en skolturné i Östergötland, säger Maria Wulcan.
Tillsammans med Gustav Udd och Matilda Larsson, alla uppväxta i Linköping, beslutade hon sig för att starta en dansteater för att bredda utbudet av dans, och främst klassisk balett i länet. Samtidigt letade Östgötamusiken i Linköping efter ett sätt att förena musik och dans.
– Det kändes som ett givet samarbete, klassisk musik och klassisk dans. Musiken har vi valt ur den tre timmar långa operan "Hans och Greta" och den kommer att framföras av fem musiker, berättar Matilda Larsson.
Föreställningen beskriver de som en nutida, fri tolkning av den klassiska sagan. Till det kommer moderna kläder. Danspositionerna är klassiska och utförandet präglas av kraftigt allegro-tempo.
– Vi har skalat bort en del attribut och gjort baletten lite mer tillgänglig. Vi vill ta bort finkulturstämpeln och visa att balett inte enbart är tyll och rosa, förklarar Maria Wulcan.
– Nu repar vi inför 7 oktober då vi får möjlighet att pitcha vår idé för skolor, 15 minuter har vi på oss. Vi hoppas på att få komma ut till så många skolor som möjligt, säger Gustav Udd.
Matilda Larsson nickar.
– Det är roligt att visa barn att man kan beskriva så mycket genom kroppen och dans.