Christel Valsinger vann årets Lyra-pris

På onsdagen presenterades 2023 års Lyra-pristagare i Linköpings konsthall. Vinnare av det traditionsenliga purjolökspriset blev tidigare Corren-medarbetaren Christel Valsinger. Det delades även ut tre kultur- och tre honnörstipendium.

Musikern och frilansjournalisten Christel Valsinger fick ta emot det prestigefulla Lyra priset 2023.

Musikern och frilansjournalisten Christel Valsinger fick ta emot det prestigefulla Lyra priset 2023.

Foto: Lukas Eriksson Melander

Linköping2023-12-21 09:00

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lotta Bäckman (S) och Linköpings kommuns konstchef Lars-Ove Östensson var på plats i Passagen i Linköpings konsthall för att presentera årets pristagare.

Lyra-priset, som går i kulturprofilen Sven Lyras anda, gick till Christel Valsinger med motiveringen: "Därför att hon med sin mångkunnigt musikaliska stämma framhåller musiken som en viktig samhällsbärande funktion och verkar för ett starkt musikliv i Sverige, Östergötland och Linköping.”

– Det kom som en väldig överraskning när jag fick reda på att jag vunnit. Jag har varit med och delat ut många priser men själv aldrig fått något. Jag känner mig väldigt hedrad, säger Christel Valsinger efter prisutdelningen.

undefined
Christel Valsinger är musiker och frilansjournalist. Hon har även gjort flera poddar, bland annat "Kvar i stan" tillsammans med Anton Nessvi, som handlar om musiker med rötterna i Linköping, exempelvis Lars Winnerbäck.

Christel Valsinger är känd musiker från banden Pusjkins och 500 Mil. Hon arbetar även som frilansjournalist och har tidigare varit skribent på Corren. Sista året har hon arbetat för Östgötamusiken med ett musikprojekt som heter "Musiknod".

– Vi har jobbat med musikfrämjande verksamhet i hela Östergötland. Det har gått ut mycket på att försöka synliggöra det musikliv som redan finns i länet, och stötta upp och hitta möjligheter för de som är på gränsen eller som redan är professionella. 

– För många är Linköping en sportstad, och för andra en universitetsstad. Men vi är också en musikstad, och jag tycker vi kan vara alltihop, i sann Lyra-anda.

undefined
Stina Opitz har designat årets purjolökspris.

Som traditionen bjuder består Lyra-priset av ett konstverk i form av en purjolök, då Sven Lyra ofta delade ofta ut purjolökar till personer han tyckte förtjänade uppskattning. Christel Valsinger kände inte Sven Lyra personligen, men hon minns honom väl.

– Jag minns honom från 90-talet när han dök upp i sina långa kaftaner och dansade. Han var en sån person som alla visste vem han var. Han var journalist, skrev dikter och krönikor och älskade bildkonst. För mig som tycker om så många olika kulturella uttryck, är det extra fint att få ett pris i hans ära. Det är ett bevis på att man kan få ägna sig åt många olika saker i sitt liv.

I år var det Stina Opitz som designat priset som kommer få en hedersplats hemma hos Christel Valsinger:

– Jag älskar hennes design, hon har ett mod i allt hon gör. Jag ser foten som att man tar ett steg framåt, att man är på väg någonstans. 

undefined
Årets Lyra-pristagare tillsammans med Linköpings kommuns kultur- och honnörsstipendiater.

Under eftermiddagen delade Linköpings kommun även ut tre kulturstipendium till någon som utfört en förtjänstfull insats inom vetenskap, litteratur, konst, musik, teater, journalistik eller folkbildning.

En av årets kulturstipendiater är keramikern Helena Sjögren:

– Jag känner mig oerhört hedrad. Jag hoppas att jag fått priset för att min konst betyder någonting för någon. 

Förutom äran och ett diplom vinner pristagarna 25 000 kronor.

– Pengarna går in i mitt företag naturligtvis, säger Helena.

undefined
Helena Sjögren fick ta emot Linköpings kommuns kulturstipendium av kultur- och fritidsnämndens ordförande Lotta Bäckman (S) med motiveringen: "Därför att hon som en lerans bemästrare skapar keramik som ingen annan. Personligt och engagerat. Allt som oftast på den subtila gränsen mellan skulptur och konsthantverk."

Göran Littorin fick också ta emot pris "Därför att han åter tagit plats på konstscenen. Förändrad men oförändrad. Oavsett konstnärlig teknik uppvisar hans verk alltid samma tekniska bravur, envisa noggrannhet och känsliga uttryck."

undefined
Göran Littorin fick ta emot kulturstipendium på onsdagen.

Även Maria Winroth fick ta emot pris med motiveringen: "Därför att hon har grundat och drivit föreningen Vårdsnässpelen. Med stort engagemang och kreativitet har föreningen fångat historiska händelser och gjort dem relevanta i vår samtid."

undefined
Maria Winroth fick ta emot Linköpings kommuns kulturstipendium.

Tre honnörsstipendiater presenterades också under prisutdelningen. Först ut var Randi Leirnes: "För sitt väldiga engagemang för konst och skapande för barn och unga. Randi Leirnes har under många år gjort ett stort intryck på skol- och förskolebarn i Linköping. Hon har förmågan att se varje individ och bemöta dem utifrån var och ens förutsättningar."

undefined
Randi Leirnes fick ta emot Linköpings kommuns honnörsstipendium.

Sportprofilen Rolf “Loben” Gustavsson uppmärksammades "För sin förmåga att se till att allting fungerar utanför planen för varje spelare i Linköping Football Club. Som lagets hjärta ser Rolf “Loben” Gustavsson till att spelarna trivs, oavsett om de kommer från Linköping, Norrköping eller Japan."

undefined
Sportprofilen Rolf “Loben” Gustavsson med sitt diplom.

Hans-Erik Johansson, som arbetade som typograf på Corren i 50 år, fick också pris med motiveringen "För att han är en eldsjäl som ser till att Grafiska museet är ett levande arbetslivsmuseum i Gamla Linköping. Hans-Erik Johansson sprider kunskap, levandegör kulturarvet och bemöter besökare från när och fjärran på ett fantastiskt sätt."

undefined
Hans-Erik Johansson fick ta emot Linköpings kommuns honnörsstipendium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!