Årets Övralidsdag ser på Sverige med utländska ögon

”Svensk kultur sedd utifrån” är temat för årets Övralidseftermiddag i Linköping i morgon. Som vanligt är arrangemanget öppet för alla och i vimlet kan man träffa på många tunga kulturnamn, som Kerstin Ekman och Per Wästberg.

Martin Kylhammar.

Martin Kylhammar.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2013-10-18 10:03

– Talare är två professorer, en fransk och en tysk, som har svenska och svensk kultur som sitt ämne. De är Europas främsta experter på Sverige, och de talar dessutom flytande svenska, säger Martin Kylhammar, Linköpingsprofessorn som är dagens värd.

De två professorerna som ska vända på begreppen är Sylvain Briens från Paris-Sorbonne och Bernd Henningsen från Humboldtuniversitetet i Berlin.

– Finns det något typiskt svenskt? Under denna eftermiddag ser vi för en gång skull på Sverige och det svenska med den andres blick, säger Martin Kylhammar, det kan förstås vara omskakande, men också ett sätt att befria sig från fördomar, invanda tankar och schabloner.

Heidenstam bjuder

Det är som vanligt Stiftelsen Övralid som arrangerar och bjuder (entrén är fri för alla). Dagen hålls vartannat år, nu för sjunde gången. Övralid vid Vätterns strand norr om Motala var ju Nobelpristagaren Verner von Heidenstams sista hem.

– Djupare sett är det Heidenstam som bjuder på dagen, säger Martin Kylhammar, han gillade folkbildning och testamenterade sin förmögenhet till allmänna ändamål.

Själv kommer Martin Kylhammar att vända på begreppen ett varv till och berätta om Heidenstams bild av utlandet.

– Som vanligt överraskar han och visar sig vara allt annat än den nationalist alltför många velat göra honom till. Efter det föredraget kan ingen med heder åberopa Heidenstam i främlingsfientliga eller inskränkt nationalistiska sammanhang. Vi slutar det föredraget i Istanbul och i drömmen om ett tolerant, mångkulturellt samhälle.

Kate Bang-priset

Under dagen delas också Kate Bang-priset ut för andra gången. Det är på 100 000 kronor och ska gå till en lovande forskare i början av sin gärning. I år går det till 31-åriga idéhistorikern Julia Nordblad i Göteborg som skrivit avhandlingen "Jämlikhetens villkor".

– Alla som funderar kring utanförskap eller invandring borde läsa hennes avhandling, säger Martin Kylhammar.

Det blir som vanligt också vimmel, tilltugg, bokbord och musik. I vimlet kommer man att kunna stöta på författare som Kerstin Ekman och Per Wästberg, landshöding Elisabeth Nilsson, litteraturprofessorn Johan Svedjedal, förläggaren Eva Bonnier och professorn Inge Jonsson som samma dag ger ut sin stora bok om Samfundet De nio.

Övralidseftermiddagen är i Missionskyrkan fredag 18/10 kl 15-18.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!