Antikvariat firar 50 med egen bok

Numera finns bara ett antikvariat med butik i Linköping. I år fyller det 50. Samtidigt visas en boktryckarutställning på biblioteket.

Linköping2013-10-18 09:03

I samband med Östergötlands bokmässa i lördags öppnade en liten men representativ utställning med sällsynta tryck av Linköpings förste boktryckare. Det var den från Tyskland invandrade Christopher Günther, som flyttade hit 1635 och blev kunglig gymnasieboktryckare. Goda förutsättningar fanns genom den papperstillverkning som fanns vid Tannefors pappersbruk. De flesta av de omkring 100 tryck som finns i Stiftsbibliotekets samlingar är tryckta på papper därifrån.

Utställningen som visas på biblioteket har tagits fram av Per Larson som forskat om tidiga boktryckare i Linköping och Tannefors pappersbruk, tillsammans med Mathias von Wachenfeldt, ansvarig för Stiftsbibliotekets samlingar. Man kan se olika exempel på teologisk litteratur och läroböcker men där finns också några småtryck med, som begravningsverser. Tryckeritekniskt imponerande är Lexicon Lincopense från 1640, ett latinskt-svenskt-tyskt lexikon på 1100 foliosidor. Handsättning och tryckning av varje ark för sig att vikas och sammanställas till ett bokblock som kunde bindas in var otroligt tidskrävande.

Samtidigt med utställningen presenterades Linköpings Antikvariats bok "Bland böcker och blad" med anledning av antikavriatets 50-årsjubileum. Den har tillkommit på initiativ av Sara Blomstrand, en av de nuvarande innehavarna av antikvariatet. Där kan man läsa mer om tidiga boktryckare i Linköping och papperstillverkningen men även om färgstarka antikvariatsbokhandlare, bibliofila strövtåg i Linköping och annat. Än är antikvariatens epok inte slut i vår digitala värld. Och att även boken har en framtid visar det stora intresset för bokmässan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!