Linköpingskonstnärerna har haft sin verksamhet i huset på Westmansgatan i över 20 år. Där finns både ateljéer och en stor utställningshall. Fastigheten ägs av det kommunägda fastighetsbolaget Sankt Kors.
– Vi började ana att det var något konstigt på gång redan i höstas när folk från Sankt Kors började dyka upp med olika besökare för att titta på lokalerna, berättar Björn Svensk.
– Men trots direkta frågor fick jag inga svar, fortsätter han.
Det var först nu i februari som konstnärsföreningen fick formellt besked av Sankt Kors om att deras lokal är uppsagd, trots att uppsägningen gjordes av Kultur- och fritidsförvaltningen redan i april förra året.
– Det visar en respektlösthet mot oss som yrkeskår. Det naturliga hade förstås varit att föra en dialog med oss. En stor stad som Linköping borde ha ett vettigt förhållande till sina konstnärer.
Senast i december 2016 ska Alka lämna huset och mycket tid har gått förlorad i arbetet med att hitta nya och ändamålsenliga lokaler.
Det är inte första gången som en flytt av konstnärsföreningen varit på tal. I samband med planerna på en omfattande renovering av kulturhuset Skylten vid resecentrum 2012 fördes diskussioner om att även Alkas verksamhet skulle inrymmas där. Men förslaget föll bland annat på grund av att det inte gick att få till vettiga arbetslokaler för konstnärerna.
– Vi är medvetna om att våra nuvarande lokaler är onödigt stora, men vår ambition har i stället varit att försöka få till ett samarbete med annan kulturverksamhet, förklarar Björn Svensk.
I förra veckan träffade representanter för konstnärsföreningen politikerna i kultur- och fritidsnämnden för att ge sin syn på saken.
– Det blev ett bra möte. Politikerna verkade lika förvånade som vi över tjänstemännens agerande. Och det kändes ändå som att vi kan räkna med deras stöd för att få en bra lösning.
Björn Svensk är också glad över att föreningen nu fått konsthallschef Lars-Ove Östensson som kontaktperson gentemot kommunen.
– Jag kan bara beklaga att ingen information har förts vidare till konstnärerna i ett tidigare skede. Jag förespråkar dialog och tycker att det är viktigt med öppna kort, kommenterar Lars-Ove Östensson.
Han tror att en flytt är oundviklig i det här läget, men hoppas och tror att man kommer att hitta nya lokaler som konstnärsföreningen Alka kan bli nöjda med.
– Man vinner ingenting på att gräva i det som varit. Nu gäller det att blicka framåt och hitta en bra lösning så att Alka kan ha en fortsatt bra och levande verksamhet.