Mörker, tårar och utrivna hjärtan. Det präglar Alex Linderyds utställning som handlar om mental hälsa.
– Jag vill att man ska kunna tolka det själv, för jag tror att alla har mått dåligt någon gång. Jag vill visa vad jag har känt och det blev ett sätt för mig att processa mina känslor, säger Alex som i höstas kom ut som transperson.
– Det tidigaste minnet jag har kring det är från när jag var fem år. Det var snart min födelsedag så jag gick hem och sade till min mamma att jag i födelsedagspresent ville bli en kille. Sedan har jag försökt trycka undan de känslorna. Jag visste inte vad trans var förrän jag var 14, och det är ju bara ett år sedan.
Det var "befriande, trevligt och underbart" att komma ut som transperson tycker Alex. Han kände att han äntligen fick vara sig själv.
– Det var ingen av mina föräldrar eller kompisar som reagerade dåligt. Alla var jätteaccepterande, väldigt snälla och de försökte direkt anpassa sig.
Även i skolan kände sig Alex bra bemött, även om det inte var han själv som delade med sig av valet.
– Det var min kompis som råkade berätta för klassen och den dagen var jag sjuk. Men alla var jättesnälla och anpassade sig direkt. Annars är det ju rätt kaotiskt i högstadiet, så det var faktiskt ganska överraskande hur bra det blev.
Tavlorna i utställningen har han målat under de senaste två månaderna, bara några av porträtten är äldre än så. Konsten är en stor del av Alex liv och det känns stort för honom att äntligen få ha sin första utställning.
– Det är väldigt kul, jag ser mycket fram emot det. Jag är stolt att äntligen få göra något med min konst.
Alex är dock lite nervös inför att folk han känner ska komma dit.
– Många dem vet inte riktigt vad jag målar. Jag har en kompis som tror att jag målar landskap, säger Alex och skrattar.
– Jag vill inte heller att alla ska tro att jag mår jättedåligt, för det gör jag inte just nu. Det här är känslor jag känt hela livet, fyller han i.
Alex går sista året i högstadiet på Folkungaskolan. Till hösten hoppas han komma in på konst- och designlinjen på De Geergymnasiet.
– Det roliga är att intagningsprovet är att måla saker och landskap. Det är inte lika mycket känslor kring det, men jag har tränat.
Utställningen hänger på Kulturhuset Arbis och går att besöka onsdagar och lördagar till och med 11/3.