Själv har han hållit på med skytte sedan sjuårsåldern i uppväxtens Åby och i takt med ett växande intresse för hantverk, jakt och historia fått upp ögonen för antika skjutvapen. Numera bor Anders Lindkvist utanför Söderköping och arbetar just med att handla med antika vapen. Under auktionen kan vi köpa hans och andra samlares vapen.
– Det är vapnen från Norrköping och Östergötland som intresserar mig mest, säger Anders Lindkvist.
Han ser att intresset för antika skjutvapen ökar.
– Det är allt fler som samlar och som är öppna med att de gör det, de här gamla vapnen är ju licensfria och det har blivit populärt att tävla i att skjuta med svartkrut.
En av auktionens dyrgripar är en pistol från 1700-talet av Norrköpings meste vapensmed Petter Utterberg.
– Det är en officerspistol, officerarna fick själva bekosta sina vapen och till den här importerade man valnötsträd till kolven.
Petter Uttenberg var upplänning och fick sitt geställbrev hos tidens store svenske mästare David Bars i Stockholm 1725. Därefter bekostade svenska staten en lång resa till Tyskland, Frankrike och England så att han kunde lära sig mer om vapensmide och passa på att rekrytera experter till Sverige. Uttenberg blev sedan rustmästare på Norrköpings faktori 1738.
– Det innebar att det var han som kontrollerade att alla vapen som tillverkades höll kvaliteten.
Samtidigt var stormaktstiden över och frihetstiden innebar en stor nedrustning och också Norrköpings faktori, som då tillverkat vapen sedan 1600-talet lades ned.
- Petter Uttenberg arbetade sedan i Stockholm, men dog skuldsatt och utblottad hela 97 år gammal! Samtidigt är 1700-talet den tid då de finaste svenska vapnen tillverkades, det var som allt den kunskap som ackumulerats när man smidde tusentals militära vapen per år under stormaktstiden nu i stället riktades mot att göra vackra civila vapen.
Under auktionen kan man också köpa en hagelbössa från 1830-talet av Linköpings siste vapensmed John Anton Sjöberg.
– Det är ett vackert vapen, det har folkliga detaljer i smidet, nästan som kurbits. Det är en stor skillnad mot gevär från kontinenten vid samma tid som är mycket mer standardiserat och industriellt tillverkade.
Under auktionen kan man fynda ett svenskt armégevär av 1864 års modell om laddades med enkla papperspatroner. Ett liknande gevär för skarpskyttekåren, en paramilitär folkrörelse som lade grunden för skyttesportväsendet finns också att köpa.
– Utvecklingen gick i mitten av 1800-talet så fort att de bara var i tjänst i tre år innan man ersatte dem med modernare Remingtongevär av en modell som laddades med moderna patroner.
Man kan också hitta ett exercisgevär för pojkar i svenska läroverk under samma tid, då Sverige i preussisk anda var ett tämligen militariserat samhälle. Dessutom finns det ett swastikaprytt tyskt luftvapen som modellerades efter den nazityska arméns mausergevär och som användes av både Hitlerjugend och svensk befälsungdom under 1930-talet.
En hel del av de populära revolvrarna från tiden för amerikanska inbördeskriget auktioneras också ut, men även en klassisk luftpistol, samma modell som Sean Connery poserar med på affischen till James Bond-filmen “Agent 007 ser rött” (1963).
– James Bond bar ju då egentligen en liten tysk pistol av modellen Walther PPK, men man hittade ingen under fotograferingen och letade fram luftpistolen Walther LP53 i stället.
Det är inte bara skjutvapen på auktionen, ytterligare ett östgötsk vapen är den sabel som användes i Norrköpings polisdistrikt.
– Det är svårt att datera den, svensk polis använde sablar så länge, det var först på 60- och 70-talet de fasades ut och såldes till polismännen själva.
Det finns också annat än vapen att fynda. Anders Lindkvist tipsar om en fin svensk officerskoffert från 1800-talet och inte minst en japansk packsadel rån slutet av Edo-perioden i mitten av samma sekel, innan amerikanerna med hot om krig tvingande Japan att öppna upp sitt samhälle.
– Den är så otroligt vacker, smyckad med pärlemor och allt. Den är egentligen perfekt att ha som hushållsprydnad.
Auktionen med antika vapen på RA Auktionsverket i Norrköping pågår till 17 september.