Linköping kan få gratis böcker – men skolorna beställer inte

Vi befinner oss i en läskris. Studie efter studie visar hur läsförståelse bland barn sjunker och att skillnaderna över landet är stora. I Östergötland finns flera kommuner med hög andel elever utan gymnasiebehörighet och med låg läsförståelse. Så varför är det så få som deltagit i ett projekt där skolorna kan få gratis böcker, skriver Elin Lucassi, förlagschef och vd En bok för alla.

I Östergötland är det tre kommuner som ingår i satsningen där elever kan få gratis böcker: Linköping, Norrköping och Motala. Men, från dessa skolor får vi nästan inga beställningar alls. Av böcker som alltså är helt gratis, skriver Elin Lucassi, förlagschef.

I Östergötland är det tre kommuner som ingår i satsningen där elever kan få gratis böcker: Linköping, Norrköping och Motala. Men, från dessa skolor får vi nästan inga beställningar alls. Av böcker som alltså är helt gratis, skriver Elin Lucassi, förlagschef.

Foto: Christine Olsson/TT

Kulturdebatt2024-05-09 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år skänker förlaget En bok för alla tillsammans med Stiftelsen Natur & Kultur 37 000 böcker till elever i mellan- och högstadiet i hela landet. Böckerna ska användas i undervisningen men eleverna får också ta med böckerna hem. Projektet är ett sätt att råda bot på läskrisen och genomförs för tredje året i rad. Tidigare år har böckerna varit mycket uppskattade bland både lärare och elever. Hela 96,7 procent av lärarna uppger att böckerna bidragit till att ökat elevernas läslust. I tider då läsförmågan bland barn sjunker, bibliotek tvingas stänga och kulturbudgetar kapas blir läsfrämjande initiativ som detta viktigare än någonsin.

Satsningen – I läslyftets spår – vänder sig till alla skolor som sedan 2020 har genomfört Skolverkets stödprojekt Samverkan för bästa skola. I Samverkan för bästa skola ingår alltså kommuner som Skolverket bedömer behöver extra stöttning för att höja elevers skolresultat.

I Östergötland är det tre kommuner som ingår i satsningen där elever kan få gratis böcker: Linköping, Norrköping och Motala. Men, från dessa skolor får vi nästan inga beställningar alls. Av böcker som alltså är helt gratis! Det är beklagligt då vi vet att tillgången till böcker är ett av de bästa sätten att väcka läslust och det här är en läsfrämjande insats som uppskattats av lärare och elever.

Den internationella studien PIRLS genomförs var femte år och undersöker läsförmågan och attityder till läsning hos elever i årskurs 4. Senaste omgångens resultat visar att läsförmågan bland svenska barn sjunker och att socioekonomiska förutsättningar spelar in allt mer i elevernas resultat.

I Östergötland finns stora skillnader inom länet. I Ydre gick över 90 procent av eleverna ut grundskolan med behörighet till gymnasiets yrkesprogram – i Åtvidaberg bara 70 procent. I fem av länets kommuner var gymnasiebehörigheten lägre än rikssnittet. I sju kommuner klarade fjolårets elever i årskurs 9 läsförståelsedelen på nationella provet i svenska sämre än i övriga landet.

Vi vet att en försämrad läsförståelse innebär en försämrad chans att lyckas i övrigt i skolan. Vi vet också att en god läsförmåga är centralt för demokratiskt deltagande. Detta gäller både unga och vuxna elever, vilket Lars Strandgård, rektor på Handelshögskolan, talat om i en intervju i DN 6/4. Så varför är det så många som avstår från att ta emot böcker gratis?

Vi vet att det finns mängder av engagerade och passionerade lärare på skolorna som hade jublat över ett erbjudande om gratis böcker, så vi tror helt enkelt att de uteblivna beställningarna beror på att informationen inte når fram till lärarna utan fastnar på vägen från Skolverket. 

Vet du med dig att du jobbar på en skola som genomfört Samverkan för bästa skola? Ta kontakt med din huvudman och be om information om hur du kan få ta del av böckerna. Ta chansen att låta era barn bli en del av dessa 96,7 procent som får ökad läslust! 
Elin Lucassi är förlagschef på En bok för alla och driver projektet som årligen skänker 30 000 böcker till elever runt om i landet.