Wisti om kyrkan och humorn

-Att göra mÀnniskor arga eller ledsna Àr ett misslyckande för mig. Jag vill plantera en ny tanke pÄ prov i mÀnniskors vÀrldsbild. SÄ att det kittlar. Det Àr det enda sÀttet jag vill provocera pÄ.

Exempel. Kent Wistis satirteckningar Àr ofta drastiska men han vill inte göra nÄgon arg eller ledsen.

Exempel. Kent Wistis satirteckningar Àr ofta drastiska men han vill inte göra nÄgon arg eller ledsen.

Foto:

Kultur och Nöje2018-01-12 20:32

SAMTAL

Ja, sÄ förklarar prÀsten, konstnÀren och satirtecknaren Kent Wisti sitt förhÄllande till satirkonsten. Jag mötte honom tillsammans med journalisten Elisabeth Sandlund i ett samtal inför publik. Vi talade om kristen tro, svenska kyrkan och sÄ den dÀr svÄra frÄgan om humorns grÀnser. Kan man skÀmta om allt?

-Det kan man, men man bör inte, svarar Wisti och förklarar att han inte Àr nÄgon provokatör och ganska konfliktrÀdd. Sandlund berÀttar att nÀr hon skojar om nÄgot i det kristna sammanhanget eller om Jesus fÄr hon ibland frÄgan om hon skulle skÀmta pÄ samma sÀtt om islam eller Muhammed:

-Det vÄgar jag inte och man ska inte heller trampa pÄ det som Àr heligt för andra, men som ledarskribent pÄ kristna tidningen blir det omöjligt att inte stöta sig med nÄgon. Det finns alltid nÄgon gammal pingstvÀn som inte tÄl homosexuella eller att Jonas Gardell gör en TV-serie om Jesus.

-Jamen somliga ser ju detta att bli krÀnkt som en kristen dygd. Man ska förfÀras och söker debatten eller konflikten, inflikar Wisti.

- Men humor Àr ju expressvÀgen ner till vÄra djupare kÀnslolager, fortsÀtter Sandlund och berÀttar om hur man rekryterade personal till sökandet efter de illa tilltygade kropparna frÄn brandkatastrofen pÄ bÄten Scandinavian Star. Humor lades till som en del i utfrÄgningen dÀrför att forskning har visat att humor hör samman med förmÄgor som flexiblitet och uthÄllighet. Humor kan ocksÄ vara en verksam del i krishantering.

Satir och humor handlar förstÄs om kontext. Vi skÀmtar gÀrna om norrmÀn men helst inte om judar eftersom det finns en historisk bakgrund att ta hÀnsyn till. Om man inte sjÀlv Àr av judisk hÀrkomst, dÄ Àr det tillÄtet att driva ganska hÄrt med sitt eget folk. Elisabeth Sandlund drar en snÀll vits:

”Juden beklagar sig inför Gud: Min son har blivit kristen! Gud svarar: Min med. Men vad ska jag göra, frĂ„gar juden. Gud svarar: Tja, jag skrev ett nytt testamente.”

Programmet var först ut pĂ„ premiĂ€rkvĂ€llen för ”Kulturtorsdag” dĂ€r Arbetets museum, Stadsmuseet och Visualiseringscenter hĂ„ller kvĂ€llsöppet till 20.00 för att nĂ„ fler besökare. Det utlovas fler introduktioner och programpunkter. LovvĂ€rt, men mer annonsering och riktade inbjudningar till arbetsplatser och föreningar skadar nog inte. Vi var ett trettiotal besökare i torsdags.

Humorns grÀnser. "Man kan men bör inte skÀmta om allt", sÀger prÀsten och satirtecknaren Kent Wisti som samtalade om humor med journalisten Elisabeth Sandlund.
Humorns grÀnser. "Man kan men bör inte skÀmta om allt", sÀger prÀsten och satirtecknaren Kent Wisti som samtalade om humor med journalisten Elisabeth Sandlund.

Samtal

Kent Wisti och Elisabeth Sandlund

Kulturtorsdag, Arbetets museum, Norrköping

11/1

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!