Stora modetrender hänger ihop med utvecklingen i världen i övrigt. När kvinnor behövdes i arbetslivet under andra världskriget blev ett mer praktiskt mode med byxor och skjortor efterfrågat. Bristen på tyg ledde också till ett klänningsmode med mindre vidd och knäkort kjol.
Men när freden kom och männen återvände till yrkeslivet lockade man tillbaka kvinnorna till hemmet med ett romantiserat hemmafrumode. Goda tider gav också mer tyg till klänningarna. Ju vidare kjol desto bättre!
Den vintagevurm vi ser i klädmodet idag är naturligtvis inte heller en slump. Längtan efter något genuint och bestående har vuxit sig stark i en tid där avancerad informationsteknologi ger oss en strid ström intryck dagligen och där fokus hela tiden skiftar snabbt.
Handgjorda spetsar och skräddarsydda klänningsliv påminner om en värld bortom flimrande skärmar. Där klädtillverkning fick ta tid och plagg vårdades för att de skulle hålla länge. En tryggare tid. Längtan efter 50-talsklänningar ska dock inte förväxlas med en längtan till 50-talets kvinnosyn. Det är det estetiska uttrycket som återvinns.
Men vintagetrenden står också stadigt i klimatrörelsen. Att ta vara på det vi redan har istället för att ständigt nyproducera är bättre för miljön och ligger i tiden.
På nätet kryllar det av vintagebloggar och – shoppar. Och nu kommer guiderna till hur man handlar vintage, vårdar vintage och inreder med vintage.
Elsa Billgren är redan välkänd för många som programledare för ”Antikdeckarna” och som bloggare på Elle.se. Hennes egen kärlek till gamla korsetter och drömlika brudklänningar började med en koffert fylld av 40-talsklänningar i siden i hennes barndomshem. Som barn gjorde hon nästan dagligen loppisrundor med mamma, konstnären Helene Billgren och så småningom landade hon som inköpare på secondhand-kedjan Beyond Retro. Idag är Elsa Billgren personal shopper och driver egen uthyrning av vintage brudklänningar.
Kunnigt och med glatt humör delar hon i sin bok med sig av tips på hur man tar sig an en rörig second hand-butik, hur man avgör hur gammalt ett plagg är och hur man vårdar det på bästa sätt. 1900-talets olika modeepoker och mest betydelsefulla designers avhandlas, men ändå är det här inget uppslagsverk, snarare en kärlekshistoria. Personliga berättelser vävs in mellan fakta och goda råd. Det är som om varje viktig händelse i livet hänger samman med ett klädesplagg, som får bära på minnet av skratt, dans, resor och möten. Glädjen i ett vackert, handgjort plagg riktigt spritter över sidorna, som fått lekfull layout av Lotta Kühlhorn. Det är fest för både sinnet och ögat.
Fest är också temat för ”Vintageparty”, som har undertiteln ”Fyndiga tips för flärdfulla fester”. Bakom boken står tre stil- och vintagebloggare och fokus är satt på bjudningar med olika vintageteman, såsom” folkparksfest”, ”skördeskiva” och” båtbaluns”. Även här får man små lektioner i 1900-talshistoria, men tyngden ligger på recept, dukningar, frisyrer och kläder.
Återvinning löper som en röd tråd och tipsen är smarta och roliga. Korkar kan användas som hållare för placeringskort och gamla nycklar kan bli till vackra kapsylöppnare med ett sidenband runt. Av kartor kan man göra fina vindsnurror och med pärlhalsband och prismor kan man skapa en flärdfull middagsdukning. Loppisen är vintgepartyts bästa vän.
Man kan invända att det blir mycket arbete för en fest. För det är ju det där med tiden som inte räcker till. Men som inspiration till en vackrare, mer lekfull tillvaro räcker boken långt.