NY BOK
Livet leker -- upptäck naturen med barnen
Svenska Naturskyddsföreningens årsbok 2005
Frågar man barnet hur det var därute i skogen får man en död näbbmustill svar, att det rann in vatten i stöveln, eller att en myra hamnadei saften.
Naturspåret är äventyr.
Men söker man tanken bakom titeln "Livet leker -- upptäck naturen med barnen" syns ett allvar.
Man ser inte bara rik natur som mänsklig nödvändighet utan ocksåinsikten att förstörelse och bevarande är en allvarlig hantering.
Varje år under nittiotalet har Europas omdanare förvandlat enmarkbit av Skånes storlek till hårdyta, det vill säga asfalterat,bebyggt, gjutit in. Varje kvadratmeter betyder liv; enkla saker:bofinkar och gräs, spindlar och vitklöver.
Om det nu är så att det verkligen är en förlorad generation somasfalterar och bygger över måste det väl vara ett slags omstart somgäller. Eller finns det någon bakdörr?
"Det är vårt fel om barnet leker onda lekar/ om det bortskämt en dagkastar vårt sköra verk mot klippan", diktade Bertil Gedda en gång. Motdetta kan årsboken ses.
Hundrafemtio sidor kloka insikter, ett tjugotal uppfordrande essäerom det gröna, om vattnet, om luften, om biologin, naturtips,roligheter. Inte bara till föräldrar utan kanske mest åt dem somomvandlar: kommunpolitiker, planerare, riksdagsmän, alla de som sällanhar ett barn vid handen numera, som tror att avkastning och tillväxt ärsifferspel.
Rutinerade redaktörer är Åsa och Mats Ottosson; de har varit med förr.
Någon har sagt att människans välbefinnande vilar på insikten omsammanhang. Att vi och det som luktar och låter hänger ihop. Trots vårmärkliga förmåga att renodla asfaltliv.
Sammanhanget innehåller också överlämnandet. Det är en dålig framtidatt storskaligt dribbla bort trädsus, kojor och fiskelycka i skärmarnasvärld.
Naturskyddsföreningens årsbok vill rädda stigar från igenväxning.
Naturen som lekkamrat, varför inte?