Det har gått 30 år sedan videobandspelaren introducerades iSverige. I början fanns det mest porr och våld. Film på bio var intesom film på video. Det bidrog till moralpanik och videovåldsdebatteroch långt in på 80-talet var videobutiken ett ställe där man i bästafall kunde hitta ett utnött exemplar av "Rambo", "Ursäkta var ärfloden" eller "1941".
I dag har videovåldsdebatten tystnat och hyrfilm är enfamiljeangelägenhet. Men hur står det egentligen till ute i deöstgötska videobutikerna? Är de hotade av nedladdningen? Och kan manfortfarande hyra "1941" på vhs?
När Corren Fredag besöker Filmgiganten i Mjölby är första känslanförskräckelse. Det finns väldigt mycket film men många titlar står medbaksidan utåt vilket gör det omöjligt att läsa på ryggarna. Men snartmärker vi att det finns en hel del i gömmorna och faktiskt, det stårett gammalt ex av "1941" i en av hyllorna. Spielbergs kalkon haröverlevt 80-talet.
Vi skrattar åt alla gamla vhs-filmer tillsammans med ägaren AliMehrabi som berättar att från och med nu är videokassetten död. Nusläpps filmerna endast på dvd. När vi frågar om han har påverkats avbredbandsexplosionen säger han, precis som de andra butiksägare vipratat med, att han märkt en viss nedgång men att den inte är så farlig.
-- Inte så länge vi fortsätter att hyra ut svensk film. Sverigeälskar svensk film. I lördags hyrde jag ut alla 18 exemplar av senasteWallanderfilmen. Och "Jalla! Jalla!" går fortfarande bra. Jag hartjänat 11 000 kronor enbart på "Jalla! Jalla!", säger Ali Mehrabi.
Är det någon film som du varit förvånad över att den varit så populär?
-- "Hotel Rwanda", den går bra. Och att unga tjejer hyr så mycketskräckfilm. Men mest konstigt är att det så svårt att lämna tillbakafilmerna i tid, skrattar Ali Mehrabi.
Att vhs-filmen är död är ett påstående som inte riktigt stämmer,undangömd och utrotningshotad kanske vore mer sanningsenligt. I fleravideobutiker som Corren besöker finns det överraskande många gamlavhs-filmer, men ofta i en beklämmande oordning, vilket får oss attundra varför inte fler butiker tar vara på dem.
Videobutiksutlöst minnesförlust är ett erkänt syndrom: du vet attdet finns hundratals gamla och nya filmer som du jättegärna vill se.Men när du står där kommer du inte på en enda. Det är här man behöverhjälp att hitta till fler filmer än de allra nyaste. Om butiksägarnagjorde en hylla med titeln "minns ni den här" och ställde dit "GilbertGrape" eller "Magnolia" skulle säkert hyrfrekvensen gå upp direkt.
När folk slutar att använda videobandspelare så kommer enda sättetatt få tag på gammal film vara att hitta en videobutik som faktisktköper in klassiker på dvd.
Familjen Taslim som äger Lambohovs video anser att en videobutik kräver ett visst utbud.
-- När vi tog över år 2002 fanns det inga klassiker alls. Vi harköpt in en hel del. Det är filmer man måste ha om man ska kalla sig förvideobutik, säger Mojtaba Taslim.
Butiken har också ett ovanligt stort urval persiska filmer, men uthyrningen av dem har minskat mycket under de senaste åren.
-- Folk åker till Iran varje år och tar med sig film därifrån i stället.
Att satsa på klassiker och filmer från andra länder än Sverige och USA är oftast ingen vinstaffär för de mindre videobutikerna.
-- Det här är ett litet samhälle och folk är inte intresserade avfilmer från främmande länder. Vi har haft några franska filmer, "Ameliefrån Montmartre" gick ju bra till exempel, men franska filmer är liteextrema, säger Shahala Roxy som äger Video No 1 i Malmslätt.
-- De flesta kunder här hyr skräck, action och komedi. Wallander och svensk film går bäst just nu.
Filmhuset i Linköping är något av ett undantag. Där är de mestuthyrda filmerna någonsin "Svart katt vit katt", "Idioterna", "Festen"och "Goodbye Lenin". Inte en enda svensk och inte en enda amerikanskfilm.
-- Jag är lite förvånad över att kunderna vill ha såna smala ochicke-kommersiella filmer, säger Naser Lojeh som äger Filmhuset,Filmgiganten i Tannefors och Ekholmens video.
-- Men Linköping är en studentstad och det är många som kollar efter klassiker. Vi köper in nya klassiker på dvd varje månad.
Filmhuset är den största av de videobutiker som Corren kollat: dehar dubbelt så många filmer som de flesta andra och hyr ofta ut 25 exav samma film på en kväll. Internet har inte tagit död på Filmhuset.
-- De flesta som laddar hem film hyr nog också ibland. De kan ju inte hitta alla filmer på nätet, säger Naser Lojeh.