Jag har den inte alltför ovanliga egenskapen att jag blir på dåligt humör när jag är hungrig. Det karaktärsdraget har jag alltid kallat mathumör, ett självklart ord för mig. Under sommaren har jag insett att ordet mathumör ingalunda tillhör allmänspråket. Det verkar tvärtom vara ganska svårt att hitta någon som har det som ett naturligt inslag i sitt språk. Jag har frågat en hel del personer från olika delar av landet, med mycket magert resultat. Jag finner det heller inte i ordböcker och en sökning på internet ger få belägg för min användning av ordet.
Men det roliga är att vanligtvis framstår ordet som omedelbart begripligt även för dem som aldrig har använt det - företeelsen känner antagligen de flesta igen, hos sig själva eller hos andra. (Den är för övrigt mer svårhanterlig än man kan tro.) Det egentligen enda alternativet jag hört är den kliniska beskrivningen "blodsockerfall". Korrekt förvisso, men tråkigt och intetsägande.
Vad jag nu blivit nyfiken på är vilken spridning ordet mathumör har. Är det ett dialektalt ord kanske? Min egen användning kan nog spåras till trakterna av Kalmar. Men används det i Östergötland eller på andra håll? Eller är det bara ett internt familjeord, okänt för nästan alla?
Det vore väldigt intressant att få veta om Språkspaltens läsare känner igen och använder ordet mathumör, eller om ni kanske rentav har ett annat ord för företeelsen. Skriv gärna och berätta!