Selma Lagerlöf: Den heliga natten
Illustrationer: Ilon Wikland
Brombergs
Kevin Crossley-Holland: Vägen till Betlehem
Illustrationer: Peter Malone
Alfabeta
Anna Dunér: Emilias jul
Illustrationer: Kirsten Raagaard
Bonnier Carlsen
Kristoffer Leandoer: Julrysare
Bonnier Carlsen
För precis 100 år sedan, 1904, skrev Selma Lagerlöf en julberättelse som hon kallade "Den heliga natten". Den handlar om det lilla barnet Selma, som hade en farmor, som berättade de underbaraste sagor. Men den berättar också en av farmors sagor, om den underbara natten, då änglarna sjöng och varken vargar eller pilar ville skada människor eller djur.
Berättelsen har illustrerats många gånger sedan den skrevs, men aldrig med så stämningsfulla bilder som de Ilon Wikland målat. Hela bilderboken går i drömmande blått, Selma-barnet är så litet och värnlöst och landskapet där mannen går för att låna eld till sitt nyfödda barn är skrämmande och vasst. Men änglarna ser ut som glada barn med ulliga vingar och gyllene musikinstrument.
Peter Malone är en engelsk nutida konstnär, som i "Vägen till Betlehem" målat bilder i gammaldags stil, bilderna ser nästan ut som renässanskonstverk. Kevin Crossley-Holland har satt korta texter till, och låtit bildens huvudperson tala direkt till betraktaren. Såväl oxen som lammen, änglarna och de vise männen som barnet och Maria får komma till tals och sätta ord på sina känslor inför julundret.
Ett raskt hopp till jul som den firas på 2000-talet: "Emilias jul" av Anna Dunér och Kirsten Raagaard. Alla vuxna slår in paket och Emilia vill också ge bort julklappar. Men vad ska hon ge bort? Hon löser det på sitt eget fiffiga sätt, och på julafton klaras en hel del mysterier upp. Glada, rufsiga bilder med mycket rött i utstrålar värme och julstämning.
Och nu en helt annan sorts jul: Kristoffer Leandoer bjuder på en samling "Julrysare" för mellan/högstadieungdomar som tycker det blir lite för mesigt och snällt med julgröt och klappar i familjens sköte.
Sju ungdomar med Sebastian i spetsen bestämmer sig för att tillbringa natten till julafton i en tom kyrka. Det som verkar som en kul och spännande idé, blir lite väl spännande när kyrkdörren går i baklås och varken klockor eller mobiler fungerar. Vad är det för onda makter som driver sitt spel?
För att ytterligare trissa upp skräckstämningen bestämmer Sebastian att alla ska berätta spökhistorier som de själva upplevt. En del av berättelserna är riktigt läskiga! Jag är glad att jag sitter i en varm lägenhet i stan och läser den här boken -- ensam i en stuga vet jag inte om jag skulle ha vågat!