Titeln på utställningen "Undutchables" härrör från Colin White och Laurice Books bok med samma titel, som med sin beskrivning av holländsk kultur och invånare har blivit en bestseller i England.
De båda konstnärerna har olika förhållanden till denna holländska kultur.
I en presentation av utställningen framgår att den inte bygger på ett gemensamt tema, men ändå finner jag en ny kvalitet i mötet, nämligen konfrontationen mellan landsbygd och stadskultur.
I Per Strömbergs måleri finns ett förtätat, men samtidigt lite hotfullt lugn, med sprickor, över hans landskapsmiljöer. Inte minst i hans "Northsboundsvit", där en av bilderna visar ett panorama av granskog och fjälltoppar som bestrålas genom det uttunnade ozonskiktet. Längst ned finns här också en spricka i det avskalade jordavalvet. Det känns starkt.
Även i andra av hans svart-vitdominerade målningar, som är känsligt schatterade i olika lager, med färger, mönster och texturer, så finns detta hot med blixtar och ljusmoln. Trots att de i grunden är stiliserade i en naturromantisk anda. Bland mina favoriter finns nummer III och IV i serien, med sina både koncentrerade och naturlyriska uttryck.
På "andra sidan" finns Marcel Strüwers collagebilder. Det som faktiskt kan vara orsaken till naturhotet, det vill säga den kommersiella stadskulturen.
Materialet till Strüwers collage är från affischtavlor runt om i världen. Han har rest runt i bland annat Italien, Spanien, USA och rivit ned lager från annonstavlorna. Därefter har han mödosamt, likt en arkeolog, sökt skilja på de olika lagren och valt ut de delar som bildar grund för hans collage.
Resultatet har blivit en spännande blandning av bilder och textfragment, som visar det ständigt aktiva flödet i vår stadskultur, som här också mycket handlar om flödet i de nergångna förorterna.
Mycket kan man tolka i dessa kontexter från vår kultur. Men jag väljer här bilden "Fondemente Nove", som återger mycket av venetiansk citykultur. Här kan man både se fragment av stadens evenemang och delar av dess renässankultur. Än mer snyggt färgade är kanske hans Silkscreen-serie. Men det vitigaste är flödet. Det som i grunden skapar konflikten mellan stad och land.
Det båda konstnärerna visar, utöver den fina kompositionstekniken, spännande och intressanta bilder, utifrån sina olika perspektiv av upplevelser i vår kultur.