Tio östgötar tillbaka på museet

Tio levande konstnärer med rötter i Östergötland är tillbaka.På söndag öppnar utställningen Retur på länsmuseet.- Man är alltid en östgöte, säger Peter Uhr.

Foto:

Kultur och Nöje2007-09-14 00:00

Han ligger på den bruna ryamattan framför den lilla dvd-skärmen, på öronen sitter två silvriga hörlurar. Peter Uhrs bidrag till utställningen Retur har fått namnet "Meditationsplats med sju sonater och videoverket "Retuhr".

- Mattan är från tiden då jag bodde på Kungsgatan i Linköping på 70-talet. Jag spinner vidare lite på museets tidigare utställning med ryamattor, säger han.

Vidga musikbegreppen

På skärmen rullar en autentisk realtidspromenad där Peter efter 30 år återvänder till sin favoritstrand i Tunisien där han bodde som tonåring. I öronen svischar de sju sonaterna som har en idémässig utgångspunkt i de vediska chakrapunkterna. Konkreta ljud har byggts ihop med klassisk västerländsk och österländsk konstmusik av Malmös akademiska orkester. Det blir ett uruppförande av musiken på utställningen och Peter Uhr planerar att släppa en cd-skiva med sonaterna i vinter.

- De konkreta ljuden kommer bland annat från en sandstorm i Tunisien som jag hittade på ett gammalt magnetband från 1971, det finns ljud från Vintergatans stora svarta hål som jag fått tag på. Jag vill vidga de nutida musikbegreppen litegrann.

Våra ögon utåt

Peter Uhr har numer sin bas i Berlin och på den svenska västkusten. Han är en av tio konstnärer med rötterna i Östergötland som länsmuseet bjudit in till utställningen. Åldersskillnaden mellan de utvalda är nästan 55 år och uttrycken sträcker sig från Peter Uhrs meditationsplats och Gunilla Sköld Feilers spännande videoinstallation till fotografier av Helene Öfwerström och akrylmålningar av Per Pettersson.

- Det här är ett sätt att visa hur viktigt vi tycker det är att hålla kontakten med våra konstnärer och visa vad de arbetar med. De är på flera sätt våra ögon utåt, säger museets konstansvarige Stefan Hammenbeck.

Utställningen finns på länsmuseet fram till den 14 januari nästa år. Under tiden hoppas museet få igång ett slags debattforum på hemsidan och målet är ha en offentlig debatt om konstklimatet i Östergötland mot slutet.

Fotnot: Vernissage för "Retur" är på söndag kl 14. En timme tidigare är det Vernissage för Robert Karlssons utställning "Vårat vapen heter solidaritet" som är nästa del av serien Stafetten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!