Svante Nordin, professor i idéhistoria i Lund, skriver i sin senaste bok om mötet mellan två framstående personligheter. Drottning Christina hade vid sex års ålder blivit drottning över ett Sverige som var på väg att bli Europas nästa stormakt. Hon fick en utbildning som skulle rusta henne för att en dag kunna ta över tronen. På kulturfronten var det sämre ställt i Sverige. Det blev naturligt att hon snart såg sig om efter lärda män inom kultur och vetenskap. Genom Frankrikes ambassadör, Pierre Chanut, kom hon i kontakt med den franske filosofen René Descartes.
Descartes hade efter studier i en jesuitskola påbörjat en militär karriär. En dag hade hans förband drabbats av en hård snöstorm, och i brist på sällskap stängde han in sig framför brasan under några dagar. Där och då ska grunden till hans filosofi ha lagts. Han började fundera över vad han verkligen kunde tro på. Allt som han kunde tvivla på förkastade han, tills allt som återstod var att han inte kunde tvivla på att han själv var någon som tänkte dessa tankar: Jag tänker, alltså är jag. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men var provocerande i en tid där Gud sågs som alltings yttersta förklaring. Att hans andra del i argumentationen innehöll Gud räckte inte för att undanröja misstankar mot att han var ateist.
Christina började brevväxla med Descartes. Hon visade sig snabbt intresserad och kunnig, och när hon föreslog att han skulle komma till Stockholm var han inte sen att acceptera erbjudandet. Hösten 1649 gav sig Descartes norrut för att åtnjuta kungligt beskydd, för att aldrig mer återvända. Några månader efter ankomsten drabbades Descartes av en svår förkylning och avled.
Svante Nordin har skrivit en medryckande och intressant bok om mötet mellan Descartes och Christina. Han tecknar inte bara en samtidigt övergripande och välavvägd bild av personerna, utan också av 1600-talets tankevärld. Mötet mellan Christina och Descartes må ha varit en episod, men utifrån den kan Nordin visa hur relationerna mellan länderna i Europa fungerade och hur tankar och idéer spreds via böcker och människor. Nordin har skrivit en utmärkt populärvetenskaplig bok, lika lätt som lärd, om mötet mellan två av 1600-talets mest fascinerande personligheter.