Ny FILM
CCCC
Bröder
Regi: Susanne Bier
I rollerna: Connie Nielsen, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas
Royal i Linköping
Många familjer möts nog av en helt förändrad person när deras make, bror eller pappa återvänder hem från ett krig. Kanske funderar de anhöriga över om det finns någon särskild anledning till att just deras anhörige överlevde när andra kommer hem i kistor.
Susanne Biers film "Bröder" handlar om yrkesmilitären Michael (Ulrich Thomsen), en lyckad familjeman som ger sig av till Afghanistan för att kämpa med USA:s trupper. Han tas till fånga av talibaner och fängslas i en jordhåla tillsammans med en annan överlevande.
Michaels lillebror Jannik, spelad av Nikolaj Lie Kaas, har suttit i fängelse efter ett bankrån och är släktens svarta får. Men när storebroderns familj hamnar i kris gör han en helomvändning och blir plötsligt den enda personen som lyckas hantera situationen. Det kan låta förutsägbart, men är faktiskt raka motsatsen.
Filmen är baserad på en mängd historier och intervjuer med soldater och familjer som kämpat för att komma tillbaka till vardagen efter krigstraumatiska upplevelser.
Själva krigssituationen i Afghanistan är varken utvecklad eller speciellt nyanserad. Fokus ligger i stället helt och hållet på moraliska och mänskliga konflikter, hur familjen hemma i Danmark bearbetar sin olidliga väntan och hur Michael själv tvingas agera och ta beslut med livsavgörande konsekvenser.
Som helhet handlar det om en kollektiv skådespelarinsats som får sin styrka genom ett tajt samarbete. Det ger kraft åt karaktärerna. Sarah Juel Werner och Rebecca Løgstrup, i rollerna som de unga systrarna Natalia och Camilla, spelar så autentiskt att jag nästan undrar om de har förstått att det är en fiktiv historia.
Regissören Susanne Bier har sagt att hon personligen inte är så intresserad av filmfoto, ändå är filmaren Morten Søborgs insats värd beröm. Bilderna skapar en effektfull växelverkan mellan den sorgbelagda hemmiljön och det krigsdrabbade Afghanistan.
Kraften och allvaret i "Bröder" får mig att undra vad svensk film egentligen håller på med. Eller rättare sagt, vad ligger egentligen bakom det faktum att dansk film är så mycket bättre än svensk?
Anna-Karin Sandström