Spotify vet inte varför jag gråter

Vad ska man göra när man har tillgång till allt men inte vet vad man ska välja? Inte ens Google har svaret på den frågan, skriver Anna Lindberg i veckans mediekrönika.

Kultur och Nöje2014-03-22 06:02

Har ni varit med om känslan av Spotify-apati någon gång? Ni vet, man står där i köket med sin smartphone kopplad till högtalarna, det är fredag, man lagar mat och vill ha fredagskänsla i hela kroppen. Och trots att alla världens låtar ligger bara ett knapptryck bort är det tyst. För man kan inte för sitt liv komma på vad man egentligen vill lyssna på. Och även om Spotify kan mata ut en perfekt spellista utan att man behöver göra några val alls, så lyckas man inte hitta musiken man egentligen längtar efter.

Det är den där övermättnaden som uppstår när man har allt, men inte vet vad man vill ha.

Ny musiktjänst

I veckan lanserade Google sin nya musiktjänst. Den påminner starkt om Spotify – för oss användare är det typ same same, man kan lyssna på nästan all musik för knappt en hundring i månaden. Och det finns ju massor av andra liknande tjänster, viss inbördes variation, men i det stora hela samma sak.

Och hela konceptet är ju all världens musik. Allt för alla, och med några smarta algoritmer ovanpå som passar just dig, i just den här situationen. Helst ska vi som lyssnar inte behöva göra några val alls, det ska liksom bara strömma rätt musik ur våra apparater.

Fattar inte

Men vad ingen algoritm i världen kan räkna ut är hur dina ögon log när du gav mig ett blandband med Perssons Pack. Eller hur det luktade på Stadshotellet i Västervik när Per Persson var mer än lovligt packad när han spelade med Packet. Eller hur ölen smakade i den där nedsläckta baren där vi såg Baba Maal. Eller hur vackert skymningssolen sänker sig över slätten, motorvägen som ett sår genom vidden, Dave Gahan sjunger om smärta och jag kör alldeles för fort.

En algoritm kan aldrig räkna ut, att anledningen till att "I will always love you" med Dolly Parton är den bästa fredagsmusik man kan tänka sig, beror på att man har en liten knatte hemma som mimar till och överöser en med pussar. En algoritm kan aldrig fatta hur Perssons Pack, Depeche Mode och Dolly Parton hänger ihop.

Cat Stevens

Visst är streamingtjänsterna fantastiska. Allt inom räckhåll, allt delbart, allt genast. Jag säger inget annat. Men när jag gråter för att du spelar Cat Stevens för mig så är det för att där, i stunden, händer det något inuti. Något som varken Google eller Spotify kommer åt.

De smarta algoritmerna kan underlätta våra liv och göra vår konsumtion sömlös, behaglig och tillgänglig varsomhelst, närsomhelst. Men övermättnad är ingen behaglig känsla i längden. Och kvantitet kan aldrig övertrumfa gåvor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!