Hur ska ett företag förhålla sig till dem för att vara framgångsrikt? Gäller några särskilda villkor för umgänget, exempelvis i språkligt avseende?
Det försöker språkkonsulterna Ingrid Herbert och Helena Englund Hjalmarsson svara på i en nyutkommen bok: Språket i sociala medier (Prodicta).
Centralt är att välja rätt ton. Ett företag måste vinnlägga sig om att dess närvaro på sociala medier inbjuder till dialog. Att trumpeta ut ett budskap utan att öppna för svar fungerar inte på Facebook. Det gäller att hitta ett lagom informellt tilltal som gör att kunderna upplever att de kommunicerar med en människa och inte med ett anonymt företag.
Här finns olika metoder. Du-tilltal är näst intill en nödvändighet, enligt författarna. I analogi med det bör den som skriver för ett företag använda vi eller jag, vid behov sitt förnamn. Hela grundtanken är just att ta fasta på det sociala med sociala medier.
Personligen är jag inte helt övertygad om att den språkliga intimiseringen är så saliggörande, ens på Facebook. "Du" kan också överanvändas och bidra till otydlighet. Men så ser utvecklingen ut sedan ganska lång tid tillbaka, även utanför nya medier. Du-tilltal, närhet och visat engagemang genomsyrar allt fler samtalssituationer. Förut kunde en viss distans tolkas som artighet. Så är det sällan nu.
Somligt är dock evigt. Författarna påpekar att man bör vara korrekt och stava rätt. Det är på sätt och vis ännu viktigare i nya medier. Här är 20 minuter en evighet. Det är nämligen den tid man har på sig att ändra, därefter kan man räkna med att det skrivna har delats, kopierats och vandrat vidare någonstans, skriver författarna.