Robotsångare svåra konkurrenter för mänskliga artister

Virtuella artister drivna av artificiell intelligens kommer att bli tuffa konkurrenter för mänskliga underhållare.

Billie Eilish önskar att hon kunde slippa sociala medier.

Billie Eilish önskar att hon kunde slippa sociala medier.

Foto: John Locher

Kultur och Nöje2021-12-18 07:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen lanserade techbolaget Sensorium den virtuella dj:n och artistenKàra Màr som, förutom att uppträda, ska interagera med fans i chattar och videosamtal. Kàra Màr drivs av artificiell intelligens och kommer att vara konstant tillgänglig för kommunikation, skriver företaget i sin presentation. 

undefined
Den artificiella artisten Kàra Màr.

Konstant tillgänglighet. Där har vi ett erbjudande som det är svårt att tävla med som artist i mänsklig form. Men kanske är det ändå lika bra att lämna över den biten av artisteriet till robotar?

Sociala medier, som instagram och TikTok, ses som en fantastisk möjlighet för artister. Inget mer väntande på att bli intervjuad av en stor tidning eller tv/radio-kanal för att kommunicera med publiken. Med rätt spelade kort kan vem som helst samla en enorm följarskara - den starkaste valutan i underhållningsbranschen. 

Men utvecklingen har en baksida. Kravet på tillgänglighet, personligt “content” och interaktion blir lätt ett monster, omöjligt att mätta.

undefined
Billie Eilish önskar att hon kunde slippa sociala medier.

I en intervju i tidningen Elle säger artisten Billie Eilish att hon önskar att hon slapp sociala medier. Nyligen meddelade den svenska sångaren Sandro Cavazza att han avslutar sin artistkarriär, bland annat på grund av sociala medier. Många vittnar om stressen. De pauser som förr inföll mellan turnéer och skivutgivningar finns inte längre, publiken måste hela tiden hållas varm. 

undefined
Sandro Cavazza gav upp artistkarriären på grund av sociala medier.

Till skillnad från människor behöver artificiell intelligens ingen återhämtning. Personlig integritet är också ett typiskt människodrag. Så när publiken vill ha konstant tillgång till sina idoler har robotar ett försprång.

Men kan en robot verkligen föra ett intressant samtal med en människa, tänker du kanske? Med senaste mötet med en chatbot på kundtjänst i färskt minne? Vi vill ju gärna se på det mänskliga som något unikt och oersättligt. 

Jo, en välrenommerad robotforskare jag intervjuade för ett par år sedan menade att allt vi människor känner och upplever kan upplevas av en robot. Processen att skapa en mänsklig hjärna i digital form är redan i gång. Så robotar kan säkert bli spännande samtalspartners och innehållsskapare.

Vad ska då människo-artister göra för att vara intressanta i en värld fylld av välsmord teknologi? Tja, kanske släppa strävan efter perfektion och bejaka de mänskliga begränsningarna istället. Skavankerna kan bli en tillgång.