Refrängen är från Uppsala

Kultur och Nöje2013-01-21 07:22

Popgruppen Gyllene Tider gör comeback med både skiva och turné rapporterades förra veckan. Skivan heter "Dags att tänka på refrängen". Det är ett i mitt tycke trevligt och användbart uttryck som kanske för en något tynande tillvaro i dag. Skivtiteln tar fasta på dubbelheten i en både faktisk och bildlig betydelse. Vanligtvis betyder "dags att tänka på refrängen" att man bryter upp från en fest eller mer allmänt avslutar dagen.

"Vad då för refräng?", kommenterade en yngre förmåga när jag med detta uttryck föreslog sänggående en kväll för ett tag sedan.

Och det kan man ju fråga sig.

Ursprunget finns i sångsamlingen "Gluntarne" av Gunnar Wennerberg. Den kom ut i mitten av 1800-talet och beskriver den tidens studentliv i Uppsala. I en av duetterna som utspelas mellan Magistern och Glunten (uppländsk dialekt för pojken) heter det:

Nu tror jag det kan vara tid

att tänka på refrängen

och efter dagens strid och frid

bege sig hem i sängen.

Ordet refräng kommer från franskan. Grundordet är refraindre, "bryta; hålla tillbaka". I en sång eller dikt bryter den upprepade refrängen förloppet, kan man tänka, och därmed också se kopplingen till uttrycket tänka på refrängen. I svenskan är ordet känt sedan slutet av 1700-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!