Rut tar sin havererade bilverkstad på turné hit

Rut flyttar sin havererade bilverkstad till de östgötska scenerna. "Det är ingen som jävlas med henne i onödan", säger Annika Andersson om sin karaktär i publiksuccén ”Skrot, hopp & kärlek”.

 "Det är ingen som jävlas med henne i onödan", säger Annika Andersson om sin karaktär "Rut" i publiksuccén ”Skrot, hopp & kärlek”, som når de östgötska scenerna den 11 november (Linköping) och den 18 november (Norrköping).

"Det är ingen som jävlas med henne i onödan", säger Annika Andersson om sin karaktär "Rut" i publiksuccén ”Skrot, hopp & kärlek”, som når de östgötska scenerna den 11 november (Linköping) och den 18 november (Norrköping).

Foto: Bo Håkansson

Kultur och Nöje2023-10-17 11:30

”Skrot, hopp & kärlek”, som lockade storpublik till klassiska Vallarna i Falkenberg under sommaren, packar ihop 1950-talet och ger sig ut på turné i Sverige under hösten. Konsert & Kongress i Linköping (11 november) och De Geerhallen i Norrköping (18 november) blir två stopp för Ruts (Annika Andersson) havererade bilverkstad ute i de halländska skogarna.

Det är just där rockabillybuskisen med brylkräm, stålkam, kärlek och tvivelaktiga affärer utspelar sig.

Rut bor, jobbar och lever tillsammans med sin mamma (Jeanette Capocci) och den loje och rockdrömmande sonen (Mikael Riesebeck) på bilverkstaden, som med tidens gång blivit mer och mer en bilskrot. Affärerna, som mest består av att sälja hembränt, stöldgods och metallskrot, går heller inget vidare och familjen hotas av vräkning av kommunen.

– Det är ingen som jävlas med Rut i onödan – i alla fall inte mer än en gång. Hon har strukit ett streck över det där med karlar. Hon är ett rakryggat och rekorderligt fruntimmer, som någonstans också har ett gott och varmt hjärta. Hon döljer dock det ganska väl, säger Annika och skrattar.

En ganska cool tidsepok får här en humoristisk ton och känsla.

– Folk var ju så fräsiga och snygga på den tiden också. Det är faktiskt en stil vi aldrig haft tidigare på Vallarna med kläder från 1950- och 1960-talet, men det går allt att skratta åt oss också... Det är ju inte så att snygga människor inte gör bort sig, säger Annika.

Drygt 50  000 personer hittade till den svenska nationalscenen för buskis i Falkenberg under sommaren.

– Att åka runt och spela i olika hus är en väldigt stor skillnad mot sommarscenen utomhus på Vallarna, där vi ha konkurrens av fåglar, bilar och allt sånt... Det blir mer fokus på pjäsen nu. Ingen scen är den andra lik heller så vi måste vara på alerten så vi går och kommer in rätt, säger Annika.

Med buskis på turné får ni möta hela Sveriges publik, men var är vi roligast i landet?

– Folk brukar fråga det, men jag tycker inte det finns någon större skillnad... Det är ganska lika var vi än kommer och spelar. Buskisen ligger varmt om hjärta hos många och har en trogen publik, som sträcker sig över generationer och återkommer år efter år. 

I rollerna ser vi också Jojje Jönsson, Mathias Sundén, Karin Bergquist, Bertram Heribertson och Linnéa Lexfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!