Toni Morrison: Älskade (1987)
Nobelpristagare 1993, med motiveringen: ”som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet”.
Många minns säkert öppningen i ”Beloved”: ”124:an var förhäxad. Full av en barnunges ondska.”
Men har kanske glömt resten av mästerverket om frigivna slaven Sethe och hennes två döttrar; Denver, som lever, och så hon som dog, ”Älskade”.
***
John Steinbeck: Möss och människor (1937)
Nobelpristagare 1962.”För hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn”.
En av 1900-talets mest lästa och sceniskt gestaltade romaner. Om lantarbetarna George och hans bror Lennie i depressionens USA, och om den lika nödvändiga som fantastiska drömmen om något slags lycka.
Tips: Ljudboken med Helge Skoog som uppläsare.
****
John Irving: Garp och hans värld (1979)
Har fått många priser av annat nobelt slag. Historien om ”den ovanligt vanlige” T S Garp är en skruvat karaktärsfull tegelsten, vars slutrader sent ska glömmas: ”Men i världen enligt Garp är vi allesammans hopplösa fall.”
***
Grégoire Delacourt: Allt jag önskar mig
Mitt i livet önskar brodösen Jocelyne, gift med Jocelyn (!) sig inget mer. Eller? Drömmarna om något annat suckar i bakgrunden. Och så händer det. En storvinst på lotto!
En kortroman mer melankolisk än verklighetsfrämmande feel goodig.
***
Shani Boianjiu: Det eviga folket är inte rädda
Om Yael, Avishag och Lea. Barndomsvänner, nu ockupationssoldater i israeliska armén. Tillvaron är krass, avhumaniserad, desillusionerad – och märkvärdigt levande.
Debuterande författaren är 26 år, från Jerusalem, och före detta militär.
***
Missa heller inte
Att filmen ”Vägen till frihet” har premiär om en vecka.
Nu finns även förlagan, Nelson Mandelas klassiska ”Den långa vägen till frihet” (1995) i ny pocketutgåva.